RECEP MEBET
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Çorum’a ‘Bilim Merkezi’ kurulması hususunda yapılacak girişime gerekli altyapı desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

‘GELECEĞİN TEKNOLOJİ YILDIZLARINI YETİŞTİRECEĞİZ’
Deneyap Teknoloji Atölyeleri Uygulama Aşaması için geldiği Çorum’da sorularımızı cevaplayan Prof. Dr. Hasan Mandal, “Amacımız, geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirmek” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda başlatılan ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ doğrultusunda hayata geçirilen projeden bahseden TÜBİTAK Başkanı Mandal, 2018 yılında 12 ilde açılan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’ne bu yıl Çorum’la birlikte 18 il daha eklendiğini söyledi.

Gelecek yılın sonuna kadar Türkiye’nin 81 ilinde toplam 100 adet teknoloji atölyesi kurulmasının hedeflendiğini anlatan Prof. Dr. Mandal, “Geniş bir perspektiften bakıldığında, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 vizyonuna uygun adımları hayata geçirecek nesiller yetişmesine katkıda bulunmayı istiyoruz” diye konuştu.

HEDEF TEKNOLOJİ ÜRETEN BİREYLER
“Teknolojiyi kullanan değil, teknolojiyi üreten bireyler yetiştirmek için kolları sıvadık” diyen Mandal, TÜBİTAK’ın ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne tam destek verdiğinin altını çizdi.
Bu amaçla hayata geçirilen Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin 3 yıllık bir eğitim sürecini kapsadığını dile getiren Mandal, haftasonları gerçekleşecek kurslara katılan öğrencilerin atölye çalışmalarındaki tüm ihtiyaçların karşılanacağını ifade etti.
Mandal, “İlk yıl tasarım ve üretim, robotik kodlama, nesnelerin interneti, bilgisayar ve elektronik programları, ikinci yıl öğrencilerin tercihleri doğrultusunda ileri kodlama, siber güvenlik, nano teknoloji ve malzeme bilimi, enerji sistemleri ve teknolojileri, havacılık ve uzay gibi konu başlıklarından üç ayrı modül verilecek, son sene ise aldıkları eğitim ışığında projeler geliştirecekler” dedi.

‘PUANLA DEĞİL, BECERİYLE BAŞARILARI ARTACAK’ 
“Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin, BİLSEM sürecinde olduğu gibi ek puan ya da kontenjan gibi bir akademik katkısı olacak mı?” şeklindeki sorumuzu ise şu şekilde cevapladı:
“Uyguladığımız bu proje ile öğrencilerimize üçüncü bir boyut getirmeye çalışıyoruz. Burada elde edeceği kazanımlar üniversite eğitimi sürecine puansal bir katkı sağlamayacak. Ancak atölye çalışmalarında elde edeceği beceri ve kazanımlar, eğitim ve meslek hayatına fazlasıyla katkı sağlayacak. Üniversite sınavı süreci bilgiden daha çok bilgiyi kullanmaya yönelik bir test olduğu için, 3 yıllık atölye deneyiminde elde edilen birikim öğrencilerimizin başarısını olumlu yönde etkileyecektir. Amacımız ek puan vermek değil, elde edeceği kazanımla daha başarılı olabilecek bireyler yetiştirmek ve gelişimlerini desteklemek.”

‘BİLİM FUARLARI ve PROJE YARIŞMALARI SÜRECEK’
TÜBİTAK’ın ilk ve orta dereceli okullarda desteklediği bilim fuarı ve bilim şenliği gibi uygulamaların da devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Mandal, düzenledikleri proje yarışmaları ile öğrencilerin gelişimine katkı sağlamayı sürdüreceklerini kaydetti.

“Üniversitelerimiz ve sanayi kuruluşlarına yönelik, ‘yenilikçilik’ odaklı destek programları ve burslarımız var” diyen TÜBİTAK Başkanı Mandal, Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin Çorum için önemli kazanımlardan biri olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

‘BİLİM MERKEZİ İÇİN DESTEĞE HAZIRIZ’
“Çorum’da, isteyen her öğrencinin bilimsel etkinliklere katılabileceği, deneysel uygulamaları tecrübe ederek meraklarını giderebileceği, eğitimle kazandıkları becerilerini geliştirebileceği bir ‘Bilim Merkezi’ kurulması yönünde planınız var mı?” içerikli sorumuzu da cevaplayan Mandal, şöyle konuştu:

“TÜBİTAK olarak uyguladığımız Bilim Merkezleri Programımız devam ediyor. İl Özel İdareleri ve Belediyelerimizle bu programı hayata geçiriyoruz. Geçmişte müze, sergi salonu gibi yapılar olarak örnekleri görülen Bilim Merkezleri’nin yapısı değişiyor. Bu merkezleri, daha çok atölye uygulamalarının yer aldığı yerler şeklinde yapılandırıyoruz. Yerel yönetimlerle işbirliği halinde vücut bulan bu merkezler konusunda gelecek taleplere destek vermeye hazırız. Bina yapımı gibi fiziki yatırımlar olmasa da müfredat programı, eğitmenlerin eğitimi gibi altyapı ihtiyaçlarına çözüm desteği sağlıyoruz. Yerel işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz bu tür çalışmaların model teşkil ettiğine inanıyor, Çorum’daki uygulamaların da hayırlı olmasını diliyorum.”