FATİH BATTAR
Çorum’daki asansörlerin durumu ile ilgili gazetemize bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, Çorum’daki asansörlerin %85’inin güvenli olduğunu aktardı.
Çorum’da 4 bin 228 adet asansör bulunduğunu belirten Ocak, il müdürlüğü olarak 2018 yılında toplam 3 bin 882 adet asansör denetlediklerini kaydetti.


ASANSÖR FİRMALARINA 19 BİN TL İDARİ PARA CEZASI
2018 yılında yapılan denetimlerde mevzuata aykırı bakım ve montaj yapan firmalara 19 bin TL, A Tipi Muayene kuruluşlarına ise 5 bin TL idari para cezası uygulandığını söyledi.
Çorum’da asansörlerin sadece %15’inin kırımızı renkte, güvensiz olduğunu ifade eden Ocak; “Çorum’da 4228 adet asansör bulunmakta. 2018 yılında 4 bin 228 asansörden 3 bin 882 tanesini denetledik. 160 tane asansör kullanılamaz durumda olduğu için kapalı. Geri kalan 200 civarındaki asansörün denetim bu ay yapılacağından her yıl denetimi yapılması gereken asansörlerin denetiminin tamamını yapmış olacağız. Çorum’da 4228 adet asansörden 652 tanesi kırmızı (güvensiz), 570 tanesi yeşil (güvenli, kullanılabilir), 2612 tanesi mavi (hafif riskli), 48 tanesi sarı (kabul edilebilir riskte) renktedir. Sarı renkli asansörleri için 120 gün, kırımız renkli asansörler için 60 gün süre tanındığı için bu ay sonunda asansörlerin tamamını güvenli hale getireceğiz.” dedi 

 

‘ASANSÖRLERİN %90’ININI DENETLEDİK’
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ‘Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ doğrultusunda asansörlerden kaynaklı can ve mal kayıpları olmaması için işi sıkı tutuyor ve denetimlerini sürdürüyor. Denetimlerde asansörlerin durumu, kırmızı kullanılamaz, sarı güvensiz, mavi hafif kusurlu ya da yeşil güvenli etiketi yapıştırılarak belirtiliyor. Denetimlerini 2018 yılında da aralıksız sürdüren ekipler, Çorum’daki asansörlerin %90’ının denetledi. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi ve güvenlik şartlarının temini için asansör denetimlerinin aralıksız devam ettiğini söyledi.


Ocak; “Çorum’da vatandaşlar tarafından kullanılan asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarının sağlanılması, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi ve güvenlik şartlarının yükseltilmesinin temini amacıyla denetimlerimiz aralıksız olarak sürdürülmektedir.  Resmi Gazete’nin 4 Mayıs 2018 tarihli nüshasında yayımlanan “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” ile asansörlerin periyodik kontrolüne ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlenerek bina yöneticilerine ağır sorumluluklar getirildi.” dedi

‘BİNA YÖNETİCİLERİNE DE SORUMLULUK DÜŞÜYOR’
Bina yöneticilerinin sorumluluklarının arttığını dile getiren Ocak; “Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde kullanımını sağlamak üzere ayda bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmakla ve yılda en az bir defa Bakanlıkça yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşuna periyodik kontrolünü yaptırmakla sorumlu. Bina sorumlusuna, engellilerin erişebilirliği için asansörün sürekli olarak güvenli kullanımını sağlama görevi de verildi. Periyodik kontrol sonucunda kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla altmış gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, “A Tipi Muayene Kuruluşu” tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili belediye tarafından ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilir. Güvensiz olarak tanımlanan asansörün belirtilen süre içerisinde güvenli hale getirilmeden kullandırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina yöneticisi sorumludur. Periyodik kontrol sonucunda “sarı renkli” bilgi etiketi iliştirilmiş olan ve “kusurlu “olarak tanımlanan asansördeki uygunsuzlukların en fazla yüz yirmi gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili belediye tarafından ana besleme sisteminden elektriği kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilir. 

‘KIRMIZI RENKLİ ASANSÖRLERİ KULLANMAYIN’
Vatandaşlarımızı can ve mal güvenliklerini tehdit eden “kırmızı renkli bilgi etiketi” iliştirilmiş “güvensiz” asansörleri uygunsuzlukları giderilerek güvenli hale getirilinceye kadar kullanmamaları konusunda uyarıyoruz.” ifadelerini kullandı

Editör: Haber Merkezi