FATİH BATTAR

Avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte Çorum’da balıkçılar sezonu açtı. Geçtiğimiz yıl yanına bile yanaşılamayan balığa sezon açılışında vatandaşların ilgisi büyük.

Bu sene balık bol ama fiyatlar geçtiğimiz yılı aratmıyor. Balık sezonun açılması ile birlikte vatandaşlar balıkçıların yüzünü güldürüyor. Geçtiğimiz yıl balığın yanına yanaşamayan vatandaşlar sezon açılışı nedeniyle balıkçılara akın ediyor.

Geçen sene fiyatların yüksek olmasından dolayı satış yapamayan balıkçılar ise bu seneden umutlu. Balıkçıların temennisi fiyatların düşük olması. Balıkçılar, fiyatların düşük olması ile hem kendilerinin hem de vatandaşların kazanacağını belirtiyor.  

Sezon açılışı nedeniyle bizde Hakimiyet Gazetesi olarak balık tezgahlarındaki fiyatları araştırdık. Sezonu dün açan Karadeniz Balıkçılık sahibi Zeki Çabık, balığın bol olduğunu ve vatandaşların balığa ilgisinin olduğunu aktardı.

‘BALIKÇILAR DEPOLADIĞI İÇİN FİYATLAR YÜKSEK’

Fiyatların geçtiğimiz yıla oranla değişmediğini ifade eden Çabık, fiyatların değişmemesindeki en büyük etkenin Karadeniz’deki büyük balıkçıların balıkları depolaması olduğunu kaydetti. Büyük balıkçıların balığı depoladığı için fiyatların yüksek olduğunu dile getiren Çabık, bunda devletin de etkisinin olduğunu söyledi. Devletin teşviğini alan balıkçıların, topladığı balıkları depoladığını ve fiyatlar artınca depodan çıkardığını belirten Çabık; “Balık sezonunu dün itibariyle açtık. Satışlarımız başladı. İlk gün olmasına rağmen vatandaşların yoğun ilgisi var. Geçtiğimiz yıl fazla balık yiyemeyen vatandaşlarımız, bu sene balık yemek için sezon açılışını kaçırmıyor. Bu sene balık bolluğu var ama Karadeniz’de Ünye, Fatsa, Ordu, Giresun illerinde balıkçılar topladıkları balıkları depoluyor o yüzden fiyatları da etkiliyor. 15 Eylül’den sonra bir balıkçı 30 kamyon balık topluyor. Ekim’e kadar neredeyse denizde balık kalmıyor. Depolayan balıkçılar topladığı balığı satışa sunsa fiyatlar bu kadar olmaz.” dedi

HAMSİ 15 EYLÜL’DEN SONRA TEZGAHLARDA

Şu anda tezgahlarda Karadeniz Hamsisi olmadığını belirten Çabık, 15 Eylül’den sonra Karadeniz Hamsisi’nin satışa başlanacağını bildirdi.

Bu sene balık satışlarından umutlu olduklarını ifade eden Çabık, en büyük temennilerinin fiyatların düşük olması ve hem kendilerinin hem de vatandaşların kazanması olduğunu söyledi.

 Tezgahlarda ortalama balık fiyatları ise şu şekilde; “Hamsi 10-15 TL, İstavrit kilo 10 TL, Çipura kilo 35 TL, Levrek kilo 35 TL, Çinekop 35 TL, Yayın kilo 25 TL, Barbun kilo 30 TL, Soman kilo 25 TL, Palamut tane 10 TL, Kefal kilo 25 TL.”