FATİH BATTAR

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası ziyaretinde konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Çorum’da haksız rekabet olduğunu belirterek; “Çorum geçmişte tarım ve hayvancılık şehri iken bugün önemli bir sanayi şehri olmuş durumda. Küçük ölçekli kendini geliştirecek nitelikte geliştirecek olan esnaflarımızın işleri biraz daha iyi ancak geleneksel yapıda haksız rekabet, tabelaları gördük. Büyükşehirlerden gelenler burada dükkan açıp geleneksel yapıyı, esnafın dokusunu bozmuş. Neredeyse caddenin önemli yerlerini işgal etmiş ve buranın yerlisinin yapacağı işi onlar yaparak konteynırla çöplerini bırakıyorlar ve parayı da alıp genel merkezlerine götürüyorlar.” dedi

Bir dizi ziyaret ve Çorum esnafının sorunları için Çorum’a gelen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Gür’ü ziyaret etti.

Çorum esnafının sorunlarını çok iyi bildiğini belirten Palandöken, esnafın pandemi belasıyla boğuştuğunu dile getirdi.

Sorunların çözümü için hem zamanın hem de hükümetin bakış açısının önemli olduğunu aktaran Palandöken; “Pandemi sürecinin ülkemizdeki yaklaşık 1.5 yılı geçen zaman içerisinde esnafların kapalı kalması, mesleklere göre yarı açık yarı kapalı olması, açık olduğu halde kahvehanelerde oyun oynatılmaması suretiyle önemli sıkıntılar vardı. Sadece pandemi değil geçtiğimiz günlerde ülkemizin değişik bölgelerinde yangınlar çıktı. Pandemi bitti derken yangın başladı. Ciğerlerimiz yandı. Zaman zaman cumhurbaşkanımızla afet bölgelerine giderek incelemelerde bulunduk. Ardından hiç beklenmedik anda sel geldi. İnşallah bu felaketlerden kurtulduktan sonra genel de esnafların yapılanması ile ilgili, odaların yapılanması ile ilgili gelir düzeyinin artırılması ile ilgili çalışmalar yapacağız. Dilimizin döndüğünce kırmadan, dökmeden meseleleri tamamını sizlerin hak ve menfaatlerinin korunması için 415 mesleğin sorunlarını dile getiriyoruz. Türkiye’nin büyüdüğü bir noktada Çorum’da güzel şeylerin olduğunu görmek gurur veriyor. İnşallah daha güzel şeyler olacağı ekonominin daha güzel olacağı, esnaf ve sanatkarın zararına olan bu düzensiz işyerlerinin açılışı da son bulacak.” ifadelerini kullandı.

Pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafın kredi borçlarının ertelenmesi gerektiğine dikkat çeken Palandöken; “Devletimiz kira desteği gibi, kredi gibi, vergilerin ötelenmesi gibi meselelerde esnaflara karşı önemli bir duyarlılık gösterdi. Pandemi döneminde devletin yanımızda olduğunu hissettik. Verilen kredilerin ötelenmesi ile ilgili çok önemli bir zaman dili harcandı. Yaklaşık 2 yıldır ödemelerdeki ötelemeler esnaflara biraz daha rahatlattı. Hükümet yapılanma sürecini yılbaşına kadar uzattı ama önümüzdeki dönemde de bu gündeme gelecek. Bu hafta sonunda Ahilik Haftası ile ilgili toplantıda da cumhurbaşkanımızdan bu konuyla ilgili ricada bulunacağız. Mutlaka ve mutlaka ötelenmesi lazım.” şeklinde konuştu

ÇORUM ESNAFININ SORUNLARINI GENEL BAŞKANA İLETTİLER

Ziyarette ÇESOB Başkanı Recep Gür, Bendevi Palandöken’e Çorum esnafının yaşadığı sıkıntı ve sorunlar ilgili bir dosya sundu. Palandöken, dosyadaki sorunlar ile ilgili yetkililerle görüşme yapacağını ifade etti.

Ziyaretin sonunda Palandöken basına kapalı oturumda oda başkanları ile biraraya gelerek, tek tek sorunlarını dinledi.