Geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan hileli gıdalar listesinin ardından Bakanlık, 2020 yılında yaptığı denetimlere bağlı olarak da 229 firmaya ait 386 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığını tespit etti. Bakanlık Çorum’da iki süt firmasının ürünlerinde hile tespit edildiğini açıkladı.

Hileli ürünler ve hile yapan firmalar bakanlığın resmi sitesinde duyruldu.

8 İLDE DOMUZ ETİ ÇIKTI!

Geçtiğimiz yılın sonlarında ortaya konulan çalışma ile birlikte, 2012 yılından bu yana tespit edilen 1238 firmaya ait 2 binin üzerinde üründe tağşiş ya da taklit yapıldığı belirlenmişti. Bakanlık tarafından bu yıla ilişkin de titiz bir çalışma yapılırken sonuçları kamuoyu ile son dakika olarak paylaşıldı ve hileli ürünler listesi yayınlandı. Listede en çok dikkat çeken ürünler ise hiç şüphesiz, dana eti olarak satılan; ancak içerisinde at ve domuz eti barındıran etler oldu. Adana, Sakarya, Muğla, İstanbul, Aydın, Afyon, Ankara ve Amasya’da olmak üzere 17 restoran ve kasap dükkanında domuz etine rastlandı.

BAKANLIĞIN İNTERNET SİTESİNDEN DUYURULDU

Bakanlığın internet sitesindeki duyuruda, ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin büyük bir titizlikle yürütüldüğünün altı çizildi. Duyuruda, şunlar kaydedildi:

"5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, "Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik" gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

HANGİ ÜRÜNLERDE NE VAR?

Bakanlığın açıkladığı listedeki ürün gruplarında yapılan taklit, tağşiş ve ilaç etken maddesi ilavesine dair detaylar şöyle:

Alkolsüz içecekler: Gazlı içecek – İlaç etken maddesi (Sildenafil)

Arıcılık Ürünleri: Süzme çiçek balı – Uygunsuzluk (Prolin, Diastaz, HMF, C4Şeker Oranı, Protein ve Hambal Delta C13 Değerleri Arasındaki Fark, Sakkaroz, Fruktoz+Glukoz)

Baharat: Toz tatlı biber – Boya/Gıda Boyası tespiti

Bitki, Çay ve Kahve Ürünleri: Siyah Çay – Boya/Gıda Boyası tespiti

Bitkisel Yağ ve Margarin: Zeytinyağı – Uygunsuzluk – Tohum Yağları tespiti

Çikolata ve Kakao Ürünleri: Çikolata – Sildenafil, Tadalafil

Enerji İçecekleri: Enerji içeceği – İlaç Etken Maddesi (Sildenafil)

Et ve Et Ürünleri: Kıyma, dana köfte, Adana Kebap, Tekirdağ Köftesi, sucuk, kavurma, – Soya, Kanatlı eti, sakadat, baş eti ve deri dokusu tespiti

Et ve Et Ürünleri: Sucuk, kıyma – Domuz eti, tek tırnaklı eti, at eti, kanatlı eti, baş eti tespiti

Kuruyemiş ve çerezler: Fıstık içi, Antep Fıstığı – Yer fıstığı tespiti

Meyve ve Sebze İşleme: Biber Salçası – Boya/Gıda Boyası

Süt ve Süt Ürünleri: Peynir, yoğurt, tereyağı, manda kaymağı, krema – Süt yağı harici yağ, bitkisel yağ, nişasta, jelatin, sığır geni, natamisin

Şekerli Mamuller: Üzüm pekmezi, cezerye – Uygunsuzluk (Delta C13, Fruktoz/Glukoz Oranı, Maltoz, Rafinoz, Organik asit (Tartarik Asit/Malik Asit), Sildenafil ve Tadalafil

Takviye Edici Gıdalar ve Ürünler: Bitkisel karışım, gıda takviyesi, karışımlı macun, enerji kapsülü, takviye edici gıda – İlaç etken maddesi (Sildenafil, Tadalafil, Parasetamol, Kinidin)

Editör: Haber Merkezi