FATİH BATTAR

Çorum’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 16 metrekarenin üzerine çıktı.

Yeni parklar ve çevre düzenlemeleri yaparak Çorum’un çehresini değiştiren Çorum Belediyesi, yeşil alan miktarını her geçen yıl artırarak vatandaşın nefes almasını sağlıyor. 2009 yılında kişi başına düşen yeşil alan miktarının 11 metrekare olduğu ilde bu oran 16 metrekareye yükseldi. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı ile Çorum, Avrupa ve dünya standartları olan 10 metrekarenin üzerinde.

Çorum ilçeleri dahil toplam ormanlık alanı ise 450 bin hektar. 1 milyon 264 bin hektar alana sahip olan Çorum, 450 bin hektar ormanlık alana sahip. 450 bin hektar ormanlık alanı ile Çorum, Türkiye’de 17.sırada yer aldı.

Türkiye’de en fazla ormanlık alana sahip il 1 milyon 146 bin hektar alanı ile Antalya olurken, Antalya’yı 873 bin hektar ile Kastamonu, 840 bin ile Mersin, 830 bin hektar ile Muğla, 649 bin hektar ile Balıkesir ve 646 bin ile Kütahya izledi.

TÜRKİYE’NİN OKSİJEN DEPOLARI

Orman varlığına ilişkin sayısal veriler, Türkiye'nin orman varlığının illere dengeli dağılmadığını ortaya koyuyor. Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün ''İllerimize Göre Orman Varlığımız'' verilerine göre, Antalya, Mersin ve Muğla en fazla ormana sahip illerin başında geliyor.

Antalya'da 1 milyon 146  bin, Kastamonu’da 873 bin, Mersin'de 840 bin ve Muğla'da da 830 bin dekar orman bulunuyor. Antalya, Kastamonu, Mersin ve Muğla orman varlığı bakımından en zengin iller olması dolayısıyla ''Türkiye'nin oksijen depoları'' unvanıyla anılmayı fazlasıyla hak ediyor.

Ormanı en az iller ise Iğdır, Ağrı ve Nevşehir. Orman varlığı Iğdır'da 1610, Ağrı'da 59 bin 50 ve Nevşehir'de de 70 bin 555 dekarla sınırlı. Bu iller, orman alanlarının dengesiz dağılımından en fazla etkilenen ''orman fukarası'' iller.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ORMAN

İllerin orman varlığı, kişi başına düşen orman miktarı bakımından incelendiğinde ise Tunceli ilk sırada yer alıyor. Tunceli'de kişi başına 24 dekar orman düşüyor. Kişi başına 23 dekar orman düşen Artvin ikinci, kişi başına 21 dekar orman düşen Kastamonu üçüncü sırada yer alıyor. Kişi başına düşen orman miktarı Ağrı, Ankara, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Nevşehir, Şanlıurfa, Van, Aksaray ve Iğdır'da bir dekara ulaşmıyor.