FATİH BATTAR

Çorum’da önceki gün etkili olan sağanak yağmur ve dolu yağışı tarım arazilerine büyük zarar verdi.

Merkeze bağlı Altınbaş, Deliler, Acıpınar, Eşençay ve Çanakçı köylerinde önceki akşam saatlerinde başlayan ve yaklaşık yarım saat süren dolu yağışı buğday, patates, soğan, arpa, kiraz ve nohut ekili tarım arazilerine büyük zarar verdi.  Etkili olan yağışla beraber kısa süre içinde tarla ve bahçeler beyaza büründü.

Şiddetli dolu yağışı, tarım arazilerinin yanı sıra seralar ve içindeki ürünlerin zarar görmesine neden olurken, ürünleri yok olan köylüler ise kara kara düşünmeye başladı.

Dolu yağışının verdiği hasarı yerinde incelemek için dolu yağışının vurduğu köylerde incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, devletten destek beklediklerini açıkladı.

‘BORÇLARIN ERTELENMESİNİ İSTİYORUZ’

Köylünün çok zorumda oluğunu aktaran Sayan; “Önceki akşam etkili olan dolu yağışı tarım arazilerine büyük zarar verdi. Açık arazilide ekili olan arpa, buğday, domates, marul, biber gibi ekili yerler ayrıca meyve ağaçları büyük hasar gördü. Seralarda da büyük ölçüde zararlar oluştu. Seraların bir çoğu yıkıldı. Seralar içindeki ürünler için artık ilaç tedavisi yapılması lazım. Bu da çiftçimize ek yük olacak. Çiftçimiz çok mağdur durumda. Devletimizin çiftçimize sahip çıkmasını bekliyoruz. En azından borçlarının ertelenmesini istiyoruz.” dedi

‘15 BİN TL ZARARIM VAR’

Yaklaşık 15 bin TL zararı olduğunu belirten Altınbaş köyü sakinlerinden İrfan Tapan, yağan dolu neticesinde seralarının yırtıldığını ve içerdeki ekili mahsullerinin zarar gördüğünü söyledi.

Zarar gören mahsullerde hastalıkların çoğalacağını kaydeden Tapan, bu hastalıkları da günlük ilaç yaparak mücadele edeceklerini ve bununda maddi yönden kendilerine külfet olacağını belirterek, devletten yardım beklediklerini, en azından borçlarının ertelenmesini beklediklerini söyledi.

Domates üreticisi Ferhat Keçeçi  de dolu yağışı yüzünden domates ve kirazlarının heba olduğunu belirterek; “Dolu yağışı yüzünden mahsullerimiz telef oldu. Domates ekmiştik. Hem de son sistem marclama kullanarak ancak dolu yağışı bütün ürünlerimizi yok etti. Şimdi domatesin yerine başka bir ürün ekmeyi planlıyoruz. Zor durumdayız, devletten yardım bekliyoruz.” diye konuştu

Dolu vuran köyleri CHP Çorum Milletvekili adayları Tufan Köse, Burçin Solmaz Polat, Gürsel Yıldırım Mehmet Tahtasız ve CHP İl Başkanı Eray Tüfekçi de ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti. 

Editör: Haber Merkezi