HABER/YORUM: FATİH BATTAR
Çorum’da son 1 aydır Koronavirüs ciddi artış gösterirken, bunun nedenini herkes merak ediyor. Daha 1 ay öncesine kadar Türkiye’de en az vakaların ve ölümlerin olduğu Çorum’da vaka sayıları neden birden patladı.

Edindiğimiz bilgilere göre Çorum’da vaka artışında iki önemli sebep görünüyor. Birincisi vatandaşların vurdumduymazlığı, bana bi şey olmaz demesi. Yani maske ve sosyal mesafe kuralına dikkat etmemesi. İkincisi ise bence artışın en önemli sebebi testi pozitif çıkan vatandaşların aramızda dolaşıyor olması. Testi pozitif olmasına rağmen, hastalığını gizleyerek işyerinde çalışmaya devam eden, sokakta dolaşan vatandaşların olduğu gelen bilgiler arasında. Hal böyle iken Çorum’da Çorum’da vakaların artış göstermesi normal oluyor. Çorum'da iç acıcı tablo yok. Son yayınlananan Koronavirüs haritasına göre Çorum'un her yeri kırmızı olmak üzere. Acilde her gün yüzlerce kişi test için kuyruk oluşturmuş durumda. Hastane yönetimi de oluşan yoğunluğu önlemek için çadır kurdu ancak yoğunluk yine azalmadı. Hastane yönetimi belirtisi olmayan hastaların acile gelmemesi konusunda uyarıları devam ediyor. 

Onca uyarıya rağmen hala maskesiz dolaşan insanları görüyoruz. Bu insanların vurdumduymazlığı yüzlerce insanın vebaline sebep oluyor. Vatandaşlar da bu konuda müzdarip. Denetimlerin artırılmasını istiyor ama son  1 ayda İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen kapsamlı denetim uygulaması dışında hiçbir denetim yok. Ceza ve yaptrımlar olmayınca vurdumduymazlar maskesiz sokakta rahatça gezebiliyor. 

Pozitifli vakaların evden dışarı çıkmalarını önlemek için Çorum’da geçtiğimiz günlerde mahalle denetim ekibi kuruldu. Vakalardaki artışın önüne geçilebilmesi için çok önemli bir uygulama. Bu konuda mahalle muhtarlarına da önemli görev düşüyor. Valilik aracılığı ile testi pozitif çıkan vatandaşların takibini artık muhtarlarda yapabilecek. Bu sayede kovidli hasta dışarı çıktığı zaman ekipler hemen harekete geçecek. Uygulama henüz yeni başladı inşallah meyvelerini önümüzdeki günlerde görürüz. 

Toplu organizasyonların da vaka artışında önemli etken. Daha çok vakaların bu tür toplu organizasyonlardan sonra ortaya çıkıyor. Çorum’da artan vakaları nedeniyle geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı sünnet ve kına gecelerini de yasakladı. Yasağa rağmen köylerde düğünlerde her türlü organizasyon düzenlenmeye devam ettiği görülüyor. 

Diğer bir husus ise Çorum’da ikinci bir hastanenin olmaması. Geçtiğimiz günlerde İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, hastanede bir basın toplantısı düzeneleyerek bu konuyu gündeme getirdi. Hastanenin bir bölümü Koronavirüse ayrılırken, diğer bölümü ise normal hastalar için ayrılmış. Kovid’li hasta ile normak hasta ayrı bölümlerde tutuluyor ama şimdilik. Hastane kapasitesi şu an %80’lerde. Başhekim Sezikli de bu konuyu gündeme getirerek, aynı hastanede hem Kovid’li hastaya hem de normal hastaya bakmanın zorluğunu anlattı. Diğer şehirlerde Kovid’li hastaya başka normal hastalara başka hastaların baktığını belirten Sezikli, ikinci hastanenin önemine dikkat çekti. Vaka artış hızı böyle devam ederse normal hastalara nerede bakılacak? Başhekim A ve B planları olduklarını açıkladı ama ikinci hastanenin bir an önce açılmasından başke çare yok.

İnsanlar artık ‘Virüsle yaşamasını öğrenmeli’ gibi cümleler kullanıyor. Evet öğrenmeliyiz ama artık eski alışkanlıklarımızı terk etmemiz gerekiyor. Virüs ne zaman biter belli değil. Elimizden gelen sadece kurallara uymak. Herkes uyarsa bu son yüzyılın felaketini en hafif şekilde atlatabiliriz.