RECEP MEBET
Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu, sahip olduğu dayanışma ruhu ile Çorum’un geçmişten bugüne kardeşlik şehri olduğunu söyledi.
‘Herkes Yapamaz’ sloganı ile geçtiğimiz günlerde sosyal medyada en çok izlenen videolar arasına girmeyi başaran çalışmadan bahseden Abdulkadir Ozulu, “Yerel basın tarihi ile ilgili araştırmam sırasında Çorum Gazetesi’nde, Samsun’dan gelen mübadele göçmenleri için hemşehrilerimizin yine böylesi bir fedakârlık ortaya koyduklarını gördüm” dedi.

Memleketlerine sığınan göçmenler için kendi imkanları ile mahalle kuran Çorum halkının takdire değer bir duyarlılık ortaya koyduğuna dikkat çeken Ozulu, “Çorumlu yaparsa, güzel yapar” ifadelerini kullandı.

Kendisi için hazırlanan vefa programına Çorum halkının gösterdiği teveccüh karşısında bir kez daha duygulandığını anlatan Ozulu, “Böyle bir program düzenleneceği söylendiğinde ne gerek var dedim. Benim gibi bir öğretmenin yaptıkları nedir ki? Her öğretmen birazcık gayretle benim yaptığımı yapar. Demek ki, sevenlerimizin gönlünde bize de bir yer varmış. Böyle sıcak bir ortamda aranızda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum” diye konuştu.

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek ile Şair-Yazar Halit Yıldırım koordinatörlüğündeki söyleşide konuşan Ozulu, çocukluktan gençliğine, öğrencilik yıllarından öğretmenlik ve idarecilik günlerine kadar unutamadığı anılarını anlattı.
Eşi Ruziye Hanım, çocukları ve torunlarının da hazır bulunduğu programda, kendisi ile ilgili merak edilen sorulara cevap veren Ozulu, şunları söyledi:

‘BU GÜZEL BİRLİKTELİK HEP SÜRSÜN’
“Şehrimizdeki toplumsal birlik ve beraberlik tablosu beni mutlu ediyor. Dileğim bu güzel tablonun sürmesi.
Yaşadığımız koşullar içinde hayal etmeyi pek beceremedik. Hep gerçeklerle yüzleştik. Arasta’daki bir tuzcu dükkanında geçen ilk çocukluk çağının ardından 20’li yaşlarda babamı kaybettim. Öğrencilik, öğretmenlik ve idarecilik yıllarının ardından emekli oldum. Bir ara siyaset düşünsem de ‘bu işin müşterisi çokmuş hem de züğürt işi değilmiş’ diyerek vazgeçtim. 
18 kayıt numarası ile ilk öğrencilerinden olduğum Çorum İmam Hatip Okulu’na yazılmaya giderken babama bu okulu bitirince ne olacağımı sordum. ‘Okullar adam yetiştirmek içindir’ diyen babam, ‘Evvela adam olun, sonra herşey olursunuz’ diyerek hiç unutmayacağım bir cevap verdi.
Eğitimde başarı, öğrencinin kendi gayreti ve ailelerin okul, idare ve öğretmenlere inançlarının eseridir. Kültür alanındaki tecrübe ve birikimimi yaptığım araştırmalara borçluyum. Ne iş yaptıysam önce araştırdım, sonra gerekli adımları attım.

 

‘ÇORUMLU, BENİM İÇİN SAYGIYI İFADE EDİYOR’
Çorum ve Çorumlu benim için saygıyı ifade ediyor. Çorumlu, efendi insandır. Vatandaşlık görevlerini çok mükemmel bir şekilde yerine getirir. Geçmişte İstanbul gibi büyük şehirlerle ticari ilişkileri olan Çorumlular’ın sözleri senet kabul edilir, başkaca evrak istenmezdi. Bunu devam ettirmek gerekiyor. ‘Herkes Yapamaz’ sloganı ile geçtiğimiz günlerde gündem olan Sultan Abdulaziz dönemindeki tarihi vakıada Çorumlu göçmen misafirleri için bir mahalle kurmuş, üstelik devletten tek kuruş yardım almamıştır. Yerel basın tarihi ile ilgili araştırmam sırasında Çorum Gazetesi’nde, Samsun’dan gelen mübadele göçmenleri için de hemşehrilerimizin yine böylesi bir fedakârlık ortaya koyduklarını gördüm. Çorumlu yaparsa, güzelini yapar. Güzel hemşehrilerimizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”

Editör: Haber Merkezi