FATİH BATTAR

2015 yılından bu yana 19’a yakın AB projesi ile Çorum’un hatta Türkiye’nin en çok proje geliştiren okullarından birisi olan Mehmetçik Anadolu Lisesi’nde 2 yıldır öğretmenler ve öğrenciler okul bahçesine kurulan 72 metrekare kapalı serada kendi yetiştirdikleri sebze ve meyve ile besleniyor.

Çorum’un en organik okulu olan ve Çorum’da ki bütün okullara örnek teşkil eden projeleri ile adından söz ettiren Mehmetçik Anadolu Lisesi, Türkiye’de kendi bahçesinde serada sebze ve meyve yetiştiren tek okul olma özelliğini taşıyor.

Öğrenciler, serada ders aralarında organik tarım yaparak doğayı yakından tanıyor ve organik tarımı uygulamalı olarak öğreniyor. Kendi ekip, yetiştirdikleri organik ürünleri uzmanlar yardımı ile sağlıklı koşullara uyumlu özel kurulan mutfaklarda pişirerek yiyen öğrencilere, öğretmenleri de büyük destek oluyor.

Kışın serada tere, marul, ıspanak, soğan ve maydanoz yetiştiren öğrenciler, yazın ise çilek, domates, biber, salatalık, patlıcan ve fasulye yetiştiriyor. Yetiştirdikleri ürünlerine gözü gibi bakan öğrenciler, hasadı ise öğretmenlerle beraber yapıyor.

2015 yılında öğrencilere organik tarım bilincini aşılamak amacıyla yola çıktıklarını anlatan Okul Müdürü İsmail Madan, öğretmen ve öğrencilerle çıktıkları bu yolda Türkiye’de kendi bahçesinde serada sebze ve meyve yetiştiren tek okul olmayı başardıklarını aktardı.

2 yıl önce geliştirdikleri “Sağlıklı Gelecek Nesiller ve Sürdürebilirlik için Okullarda Organik Gıda Üretimi” projesi ile okul bahçesine 72 metrekare kapalı alan ve 300 metrekare açık alanda sera inşa ettiklerini belirten Madan, bugün yetiştirdikleri ürünlerle Tarım Şenliği düzenleyen okul haline geldiklerini söylüyor.

Proje için 2016 yılında her sınıftan temsilci ile gönüllü öğretmen ve öğrenci ekibi kurulduğunu belirten Madan, projenin nasıl başladığını şu şekilde anlattı; “2016 yılında serayı kurmadan önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinden organik tarım ile bilgilendirme aldık. 2017 yılında ise Ziraat Mühendisleri okulumuza gelerek yer belirleme çalışması yaptılar. Sera ve açık alandan alınan toprak numuneleri Hitit Üniversitesi Laboratuvarı’nda analize tabi tutuldu. Daha sonra okul bahçesinde yer alan 380 metrekare alanda sera ve açık tarım için yer belirlendi. Belirlediğimiz arsa için Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası’ndan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye olduk. Bahçemiz için gerekli alet ve erdevat ve gübre atın alındı. Sera ve açık alan için damlama su tesisatı ve 3 tonluk su deposu aldık. Ondan sonra serayı inşa ettik ve öğrencilerimizle birlikte üretim yapmaya başladık.”

Tarım liseleri dışında Türkiye’de kendi bahçesinde serada sebze ve meyve yetiştiren okul olmadığını belirten Madan, projenin bir AB Erasmus projesi olduğunu ve proje için AB’den 20 bin Euro hibe aldıklarını kaydetti.

ÖĞRENCİLER HEM ORGANİK TARIMI ÖĞRENİYOR HEM DE ORGANİK BESLENİYOR

Projede yer alan okul öğretmenleri Ramazan Arslan, Abdülhalik Kürşat Arık ve Melike Dibo ise projeyle öğrencilerin genç yaşlarda organik tarımla ilgili becerilere sahip olması ve bunları hayatlarında yaşatmalarını hedeflerini söyledi. Üretilen ürünlerin üretiminden tüketimine kadar öğrencilerin istifade ettiğini dile getiren öğretmenler, öğrencilerin bu sayede hem organik tarımı öğrendiğini hem de organik beslendiğini ifade ediyor.

Geçtiğimiz yıl okulda Tarım Haftası şenliği düzenlediklerini belirten öğretmenler; “Yetiştirdiğimiz ürünlerle okulumuzda tarım şenliği düzenledik. Şenlikte 1500 kişiye meyve salatası ikramı yapıldı. Ayrıca Kız Yurdu Mutfağı’nda 210 kız öğrencimize öğle yemeği esnasında ilk ürünümüz marulların kullandığı salata ikramı gerçekleştirdik.” dedi

AB’DEN 400 BİN TL HİBE ALAN OKUL

Organik tarım projesinin yanı sıra 2015 yılından bu yana 19 AB Erasmus projesi geliştirdiklerini anlatan Okul Müdürü Madan, 19 proje için AB’den toplam 400 bin TL’ye yakın hibe aldıklarını söyledi.

AB projeleri ile öğrencilerin Avrupa’nın bir çok ülkesini yakınan görme ve tanıma fırsatı da bulduğunu aktaran Madan; “2015 yılından bu yana toplam 19 AB projesi geliştirdik. AB’den bu projeler için toplam 400 bin TL hibe aldık. Türkiye’de bizim kadar proje geliştiren okul sayısı çok azdır. Yaptığımız AB projeleri ile öğrencilerimiz hem Avrupa ülkelerini yakından tanıma fırsatı buluyor hem de dil gelişimine katkı sağlıyor.  Öğrencilerimizin ayrıca kişisel gelişim ve eğitimine çok ciddi katkı sağlıyor. Bugüne kadar yaklaşık 250’in üzerinde öğrenci ve 500’ün üzerinde öğretmen ile  Finlandiya, Slovenya, İtalya, Litvanya, Estonya, İsveç, Almanya, Polonya, Çekya, Macaristan, İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Hırvatistan gibi 18 Avrupa ülkesini gezdik. 19 projemizden 6 tanesi tamamladık, 13 tanesi de devam ediyor. Okul olarak proje geliştirmeye, öğrencilerimizin kişisel gelişim ve eğitimlerine katkı sunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi