Çorum Emek ve Demokrasi Platformu 12 Eylül Darbesi’nin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bahabey Caddesi’nde Diş Hastanesi karşısında bulunan eski TÖB-DER binası önünde yapılan basın açıklamasında Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Muharrem Özünel, Türkiye’nin bundan 41 yıl önce 12 Eylül 1980 sabahı gerçekleştirilen askeri darbe ile karanlık bir döneme girdiğini belirterek, “Parlamento askıya alındı, siyasi partiler, sendikalar, sivil toplum örgütleri kapatıldı, grevler yasaklandı, birçok gazetenin kapısına kilit vuruldu, kitaplar, dergiler yasaklandı,  on binlerce insan yıllarca hapishanelerde tutuldu, gencecik insanlar işkencelerde, darağaçlarında katledildi. Sindirilmiş, hak arayamayan bir toplum yaratmak için gerici, baskıcı 12 Eylül Anayasa`sı yaratılan korku, yıldırma atmosferinde işlerliğe konuldu. 12 Eylül’e giden yol kan akıtılarak hazırlandı. Ülkenin aydınlarına, gazetecilerine ve sendikacılarına suikastlar düzenlendi. Üniversite ve bilim insanları hedefe alındı. Maraş, Çorum, Ankara Bahçelievler gibi yerlerde katliamlar gerçekleştirilerek 12 Eylül Darbesinin yapılışı meşrulaştırıldı.  

12 Eylül askeri darbesi maceracı birkaç generalin girişimi değildi. 24 Ocak 1980 kararları ile başlayan iktisadi rota değişikliğinin, sosyal devleti ve sosyal hakları ortadan kaldırmak amacıyla kabul edilen neoliberal ekonomik politikaların bir dirençle karşılaşmadan uygulanabilmesi için askeri darbe yapıldı. Bu nedenle 24 Ocak kararları ve 12 Eylül askeri darbesi madalyonun iki yüzü gibidir. 12 Eylül askeri darbesi sadece geçmişte kalan bir askeri darbe değildir, bugünkü Türkiye 12 Eylül’ün ürünüdür. Darbe sonrası oluşturulan siyasal düzen ve onu var eden yasal düzenlemeler, darbe ile uygulama imkânı bulan acımasız neoliberal iktisat politikaları Türkiye’nin son 41 yılına damgasını vurdu.”dedi.

1960 Darbesiyle yüzleşmemenin ürünü 12 Mart Darbesi, 12 Mart Darbesiyle yüzleşmemenin ürününün ise 12 Eylül Darbesi olduğunu kaydeden Muharrem Özünel,
“12 Eylül Darbesiyle yüzleşmemenin ürünü ise 28 Şubat Post Modern Darbesi ve 15 Temmuz Darbe girişimidir. Darbelerle yüzleşilmeli, darbeciler yargılanmalıdır. 2010 referandumunda 12 Eylül darbecilerinin yargılanacağı ifade edilerek propagandalar yürütülmüş ve yetmez ama evet söylemiyle bu yargılamadan medet umanlar görülmüştür. Darbelerle yüzleşmek, darbecileri yargılamak birkaç generali yargılamak olarak görülmemelidir.  Bugünün Türkiyesi’nin siyasi, kültürel, sosyal hayatının oluşumu, siyaset sahnesinde egemen olan ideoloji ve iktidar uygulamaları 12 Eylül Askeri Darbesinin ürünüdür,  12 Eylül`ün mirasıdır. Bugün, siyaset arenasında boy gösteren neoliberal gerici sistemin inşasına 12 Eylül`ün toplumu sindirmeye yönelik şiddet, baskı ve yıldırma politikaları ile o günlerde başlanıldı.”ifadelerini kullandı.

 12 Eylül darbesinin ürünü olan 1982 Anayasası’nın ve 12 Eylül sonrası sendikal yasalarla yapılan emek aleyhindeki hükümlerinin çoğunun 41 yıldır yürürlükte olduğunu ifade eden Özünel,  “12 Eylül askeri darbesi açıkça sınıfsal tercihi sermayeden yana bir darbedir. Sınıf karakteri son derece net bir darbedir. 12 Eylül emeğe karşı sermaye darbesidir. Bu yüzden 12 Eylülle patronlar gülmüştür. 41 yıldır, sendikalar baskı altındadır. Sendikalaşma hakkı engellenmektedir. Grevler yasaklanmaktadır. Özelleştirmeler sürdürülmektedir. Kamunun istihdamdaki payı sürekli gerilemektedir. Ücretler erimekte, sömürü artmaktadır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik sürekli derinleşmektedir. İşsizlik, yokluk ve yoksulluk artmaktadır. Üretici köylü sürekli üretimden koparılmaktadır. İşçilerin kıdem tazminatı tehlikededir. Çorum Emek ve Demokrasi Platformu olarak bizler yapılan her darbeyi kınıyor, her dönemde, her koşulda olduğu gibi bugün de adil, eşit, demokratik toplum mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.”diyerek sözlerini tamamladı.         (Haber Merkezi)