Değirmencilik sektöründe dünyanın en büyük iki firmasından biri olan Alapala, AR-GE merkezinin bir parçası  olarak müşterilerine  yenilikçi tahıl öğütme çözümlerini aktarmak amacıyla Alapala Test değirmeni ve eğitim merkezini Çorum’da devreye alıyor.

Değirmen teknolojileri sektöründe anahtar teslim un fabrikalarında dünyanın önde gelen firmalarından biri olan Alapala, 2019 yılında ihracat yaptığı 80 ülkeden 17’sinde 22 adet anahtar teslim proje ve 75 ülkede tek makine satışı gerçekleştirirken, sektördeki tecrübesi ve Ar-GE yatırımlarına gösterdiği özenin sonucu olarak Çorum’da ilk test değirmeni ve eğitim merkezini devreye alıyor. 
Değirmencilerde artık okullu oluyor

Alapala AR-GE merkezinin bir parçası olarak müşterilerine yenilikçi tahıl öğütme çözümleri ve ayrıntılı müşteri eğitimi alanlarından deneyim edinerek yardımcı olmak amacıyla projelendirdiği Alapala Test değirmeni ve eğitim merkezi, değirmencilik sektörüne kalite, eğitim ve standart getirecek. Test değirmeni ürün performansının test edilmesi ve mühendislik değişikliklerinin ürün üzerindeki etkilerinin ilk örnek olarak tespit edilmesi yanında MIS yazılımı kullanılarak SCADA sisteminden daha fazla bilgi alınması ve bu sayede üretim sürecin şeffaflaştırılmasını sağlıyor. Yeni ürünler ve üretim sürecinin farklı kriterleri de gözeterek müşteri ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda geliştirilmesine imkân veren tesiste, sektör çalışanları yapılan geliştirmelerin gerçek fabrika ölçeğinde testlerinin yapılması ve doğrulanması imkânını bulacaklar.

Çorum’dan dünyaya açılan Ar-Ge kapısı 

Avrupa’dan Amerika’ya, 4 kıtada, 120’den fazla ülkede; inşaatından, teknolojisine, içeride kullanılan makinalarına kadar her şeyi ile anahtar teslim fabrikalar kuran Alapala, Almanya, Fransa, İtalya ve ABD gibi gelişmiş sanayi ülkeleri dâhil pek çok ülkede değirmen sektörünün önde gelen markası konumundadır. “Türkiye’nin İlk 1.000 İhracatçısı” arasında yer alan Alapala makina sektöründe ise Türkiye’nin en büyük ihracatçısıdır. 

Alapala markası, Türkiye’yi; İsviçre, Çin, İtalya ve Brezilya ile beraber dünyada değirmen makinası üreten 5 ülkeden biri konumuna ulaştırmıştır.

Ciromuzun yüzde 2’si Ar-Ge’ye 

Konuyla ilgili açıklama yapan Alapala Makine CEO’su Görkem Alapala, şirket olarak kuruluşlarından bugüne kadar inovasyona büyük önem verdiklerinin altını çizerek geçtiğimiz yıl faaliyete giren ‘Ar-ge Merkezi’ çatısı altında bir ilke daha imza atmanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Alapala, “Geleneğin teknolojiyle buluştuğu bir şirket olarak hedefimiz; yenilikçi inovatif fikirleri müşterilerimiz ile buluşturmak ve aynı zamanda da sektöre kalifiye eleman yetiştirmek. Bunun için de araştırma geliştirme faaliyetlerine ve bu alandaki yatırımlara büyük önem veriyoruz. Endüstri 4.0 ve robotik teknolojilerinin dünyada son derece hızla ilerlediği bu dönemde, ülkemizin bu alanlarda geri kalmaması için bizde elimizden geleni yapmak için çalışıyoruz. Bu noktada açtığımız Türkiye’deki değirmen sektörünün ilk pilot eğitim merkezi büyük önem taşıyacak. Çünkü sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı ve müşterilerimizin de eğitimi konusunda ciddi bir katma değer sağlayacağız” diye konuştu.

Ar-Ge çalışmalarına yıllık cironun ortalama yüzde 2’sini ayırdıklarını belirten Alapala, “250 metrekare alanda Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz ve merkezimizde 19 kişi çalışıyor. Şu anda hali hazırda çalışmalarına devam ettiğimiz makina parkuru ve yeni projeler için çalışmalarımız devam ediyor. Kurulduğumuz ilk günden itibaren öz kaynaklarımızı kullanarak son 3 yıldır da TUBİTAK gibi kuruluşlar ve üniversiteler ile iş birliği içinde sürekli projeler üretiyoruz. 19 kişilik ekibimizin geliştirdiği teknolojiyi dünyaya ihraç ediyoruz. Yılda ortalama 20 tane anahtar teslim proje gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında İnovasyon’un SİSTEMSEL ve KURUMSAL altyapısını oluşturmak için INOSUIT programına da dahil olduk. Şimdi bu yeni eğitim merkezimiz ve bunun gibi girişimler ve yatırımlar Alapala’yı ve Türkiye’yi sektörel açıdan dünyada öne çıkaracaktır” dedi. 

Editör: Haber Merkezi