FATİH AKBAŞ
Toplam uzunluğu 292 kilometre olan Kırıkkale-Çorum-Merzifon-Samsun Demiryolu Projesi’nin Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda dün gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara proje hakkında bilgiler verildi.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü, yüklenici firma temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Yüklenici firma adına konuşan Çevre Mühendisi İlkay İbrahim Akdoğan, projenin detayları hakkında bilgiler aktardı.

Kırıkkale-Çorum-Merzifon-Samsun Demiryolu Projesi’nin 3 kesimden oluştuğunu kaydeden Akdoğan,  100 km uzunluğunda ki Delice-Çorum arasının birinci kesim, 
91 km uzunluğunda ki Çorum-Merzifon arasının ikinci kesim, 101 km uzunluğunda ki Merzifon-Samsun arasının ise üçüncü kesimi oluşturduğunu söyledi.


200 KM HIZA UYGUN OLACAK
Çift hat şeklinde yapılacak olan demiryolunun platform genişliğinin 14,5 metre olacağını ifade eden Akdoğan, hattın saatte 200 km hıza uygun olarak inşa edileceğini belirtti.

 

HATTIN 138 KM’Sİ ÇORUM SINIRLARINDAN GEÇİYOR
Demiryolu projesinin toplam uzunluğunun 292 km olduğunu ifade eden Akdoğan, yaklaşık 139 km’sinin Çorum’un sınırları içerisinde yer aldığını kaydetti.

ÜÇ ADET İSTASYON YAPILACAK
Projenin Çorum sınırları içerisinde yer alan kısmında inşa edilecek sanat yapıları hakkında da bilgiler veren Akdoğan, “Projenin Çorum bölümü içinde 23 adet köprü, 5 adet viyadük, 23 adet üst geçit, 81 adet alt geçit ve 10 adet tarımsal alt geçit
planlandı. Ayrıca 3 tanede istasyon yapılacak. Bunlardan birisi Sungurlu’ya iki tanesi ise il merkezinde olacak. İl Merkezinde inşa edilecek istasyonlardan birisi OSB’ye yük amaçlı diğeri ise yolcu amaçlı olacak” dedi. 
Şehir merkezinde inşa edilecek yolcu istasyonunun demiryolu hattın geçtiği Akkent Mahallesi’nin sınırları içinde Sebze ve Meyve Hali’nin arkasında kalan alana yapılacağı öğrenildi.

 

PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 8,5 MİLYAR TL
Edinilen bilgiye göre projenin toplam maliyeti 8 milyar 589 milyon 046 bin 688 lira olarak öngörülürken, ÇED süreci ve uygulama projelerinin tamamlanmasına müteakip, 4 yıllık inşaat sürecinin ardından işletmeye alınması planlanıyor.

 

VATANDAŞLAR TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ
Toplantıya katılan vatandaşlar ise demiryolu ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirerek yetkililere sorular sordular.
Demiryolunun tarım arazilerinden geçtiği bölgelerde yapılacak olan tarımsal alt geçitlerin biçerdöverlerinde geçeceği büyüklükte yapılmasını isteyen vatandaşlar, daha önce yapılan bazı yollarda bu konuda büyük sıkıntılar yaşadıklarını vurguladılar.

Kamulaştırma ile ilgili sorulara ise yetkililer, “14,5 metre hat genişliğinin yanında 50 metrede kamulaştırma sınır var. Ama bazı durumdalar da tüm parsellerde kamulaştırılabiliyor. Hattın durumuna göre kamulaştırmalar yapılıyor” şeklinde cevap verdiler.
Toplantıda vatandaşların talepleri kayıt altına alınarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgili birimine iletileceği belirtildi.


Editör: Haber Merkezi