FATİH BATTAR

Tarımsal üretimi artırmak ve tarımda istihdamı artırmak amacıyla 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Genç Çiftçi projesi ile gençler hem kendi işini kuruyor hem de tarımsal üretime katkıda bulunuyor.

Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nca başlatılan "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında üreticilere verilen hayvanlar, birçok aile için adeta umut kapısı oldu. Bunun en güzel örneğini Çorum merkeze bağlı Ferüz köyünde gördük.  Ferüz köyünde yaşayan 35 yaşındaki iki çocuk annesi Cevale Çatal, iki yıl önce Genç Çiftçi projesine başvurarak, evinin bahçesine kurduğu ağılda koyun yetiştirmeye başladı.

2 YILDA KOYUN SAYISINI 2 KATINA ÇIKARDI

İki yıl önce çevresindekilerin de etkileri ile Genç Çiftçi projesine başvuran genç kadın, projeden aldığı Akkaraman cinsi 40 koyunu 2 yılda iki katına çıkarmayı başardı.

2 yıl boyunca koyunlarına çocuk gibi bakan ve herşeyi ile ilgilenen genç kadının hedefi 500 koyuna ulaşarak kendi çiftliğini kurmak.

KOYUNLARINA ÇOCUKLARI GİBİ BAKIYOR

 ‘Genç Çiftçi projesinden yararlanamasaydım tekrar Çorum’a geri dönecektim’ diyen 35 yaşında ki iki çocuk annesi Cevale Çatal, artık geçimlerini koyunlardan sağlamaya başladıklarını belirtiyor. Eşinin Çorum’da çalışmasından dolayı koyunlarla sürekli kendisinin ilgilendiğini aktaran Çatal, zamanının büyük bir bölümünü ağılda geçiriyor. Koyunları yemleyen ve sütlerini sağan Çatal’ın  en büyük destekçisi ise eşi Elvan Çatal ve oğlu Emir Çatal.

KENDİ ÇİFTLİĞİNİ KURMAK İSTİYOR

Proje sayesinde kendine gelir getirici bir uğraş edindiğini ifade eden Çatal; "Sabah kalktığımda ilk olarak ağıla gelip koyunlarla ilgileniyorum. Yemlerini ve sularını veriyorum. Sonra evde çocuklarla ilgileniyorum. Öğle olduğunda yine gelip uğraşıyorum. Akşam da yemlerini veriyorum. Bütün günüm onlarla uğraşmakla geçiyor diyebilirim. En büyük destekçilerim eşim ve çocuklarım. Eşim yazın Çorum’da çalışmaya gittiği için koyunlarla ve kuzularla ben ilgileniyorum. Biraz zor oluyor ama severek yapıyorum. Çocuklarım gibi bakıyorum onlara. Allah devletimizden razı olsun. Devletimizin desteği ile koyun sahibi olduk ve şimdi koyunlarımız geçicimize önemli katkı sağlıyor. Eşim kışın çalışmıyor onunla birlikte koyunlarımıza ve kuzularımıza bakıyoruz. En büyük hayalim ise 500 koyuna ulaşarak kendi çiftliğimi kurmak.” diye konuştu

DEVLET DESTEĞİ SAYESİNDE ÇORUM’A GERİ DÖNMEKTEN KURTULDU

5 yıl önce Çorum’dan köye geri döndüğünü anlatan genç kadın, devletin koyun desteği sayesinde Çorum’a geri dönmekten kurtulduklarını söylüyor.

İki yıl önce çevresindekilerin de etkisi ile projeye başvurduklarını belirten Çatal; “ İki yıl önce çevremizdekilerin etkisi ile Genç Çiftçi projesini araştırdık. Sonra Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurumu yaptım. İlk önce yedek olarak çıktık. Üzüldüm ama iki hafta sonra müdürlükten aradılar desteğiniz kabul edildi diye. Devletimiz bize 40 koyun verdi. 2 yıldır bakımını yapıyoruz. Kuzuları oldu. Hatta ikinci kuzulayanlar bile oldu. Hamdolsun devletimizden Allah razı olsun. 40 ile başladık şimdi 74 koyunumuz oldu. 40 koyundan 35 kuzumuz oldu. Bunlardan 14 tanesini sattık ve projeden ilk kazancımızı sağlamış olduk.” dedi

Projeye başvurduklarında ahırlarının olmadığını dile getiren Çatal, köyde yaşayan Hüseyin Çolak sayesinde destek alabildiklerini belirterek; “Projeye başvurduğumuzda ahırımız yoktu. Devlet destek için ahır istiyordu. Sağolsun köylümüz Hüseyin Çolak ahırını bize 5 yıllığına kiraya verdi. Yoksa destekten yaralanamayacaktık.” şeklinde konuştu

Koyunların bakımının zahmetli ve zor bir iş olduğunu belirten Çatal, bayanlar için bu işin biraz daha zor olduğunu ifade ederek; “Bu işi anlamak önemli, çok zor bir iş. Kış aylarında bakımını yaptıktan sonra karşılığını alıyoruz. Günün neredeyse 12 saatini ayırıyoruz.” dedi

Yaptığı işle kadınlara da örnek olmayı başaran genç kadın, kadınları bu işe teşvik etmeye çalıştığını belirterek; “Kadın arkadaşlarımızı teşvik ediyorum. Genç Çiftçi projesine başvursunlar onlarda yapmak istediği proje için destek alsınlar. Sonuç olarak çalışıp üretmek gerekiyor. Çocuklarımızın geleceği için bu işi önemsiyoruz. El işinde çalışmak yerine eşimle birlikte koyunlarımıza bakıyoruz. İnşallah önümüzdeki başkalarına da iş vermek istiyoruz.” dedi

‘KADINLARA DAHA FAZLA İMKAN VERİLMELİ’

Kadınlara daha fazla imkan verilmesi gerektiğini dile getiren Çatal, bu işi tercih ettiğini gören insanlardan genellikle takdir aldığını dile getirdi. Kendisi destek aldığı için fikir alanların çok olduğunu kaydeden Çatal, yakınlarına proje ile ilgili bilgi verdiklerini ve onlara da elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bakanlık yetkililerine ve tarım il müdürlüğü yetkililerine de teşekkür etmeyi ihmal etmeyen Çatal; "Devletimizden Allah razı olsun. Projeye başvurduğumuz ilk günden bu yana Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve çalışanları bizlerle çok yakında ilgilendi. 40 koyun verdiler bize şimdi 74 koyun sahibi olduk. 2 yıl boyunca koyunları satamıyorduk şimdi en son imza ile koyunlarımız bizim oldu. Ne kadar teşekkür etsem, şükretsem azdır." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi