M.BURAK YALÇIN

Çorum İHH tarafından “Bir Doğu Türkistanlının Gözünden Doğu Türkistan” konulu konferans düzenlendi.

Önceki akşam Turgut Özal’da gerçekleşen programa Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Çelik ve vatandaşlar katıldı.

Mücahit Aktaş’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı yaptı.

İHH olarak tüm dünya mazlumlarının yanında oldukları gibi Doğu Türkistan’ın da yanında olduklarını belirten Selim Özkabakçı, “Uzun yıllardır Doğu Türkistan yardım çalışmalarımız örtülü bir şekilde devam etmektedir. Doğu Türkistan yardım çalışmalarımızın örtülü olması zulüm altındaki kardeşlerimizin daha fazla zarar görmesini engellememek içindir. Hayırsever Çorum halkının yardımlarını da Doğu Türkistan’a ulaştırmaya devam ediyoruz” dedi.

‘DOĞU TÜRKİSTAN’DA KİTLESEL KIYIMA VARAN KATLİAMLAR YAPILIYOR’

Çin’in Doğu Türkistan’da kitlesel kıyıma varan katliamlar yaptığını ifade eden Özkabakçı, şunları söyledi: “Doğu Türkistanlılara yönelik keyfî gözaltı ve tutuklama, işkence, yargısız infaz ve idam, zorunlu kürtaj, kısırlaştırma, zorunlu göç, din eğitimi ve ibadet yasağı, kamu hizmetlerinden yararlanmanın kısıtlanması, AIDS gibi öldürücü ve bulaşıcı hastalıkların yaygınlaştırılması, insanları zorunlu/ucuz işçi olarak çalıştırma, çalıştırmak üzere göç ettirme, seyahat ve hareket özgürlüğünü kısıtlama, haberleşme ve iletişimin engellenmesi gibi ihlalleri günlük yaşamın bir parçası hâline getirmiş durumdadır.”

Doğu Türkistan’ın iç mesele olmaktan çıktığını, tüm insanlığın meselesi haline geldiğini dile getiren Özkabakçı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ”Bu nedenle başta Türkiye ve Türki cumhuriyetler olmak üzere dünyanın her yerindeki sivil ve resmî otoriteler, parlamentolar, sivil toplum kuruluşları, uluslararası mahkemeler, Birleşmiş Milletler ve benzeri uluslararası yapılar, Çin zulmüne karşı sorumluklarını yerine getirmelidir.

‘İSLAM ÜLKELERİ DOĞU TÜRKİSTAN MESELESİNDEGÜÇLÜ BİR BİRLİKTELİK SAĞLAMALIDIR’

Doğu Türkistan toprakları BM tarafından tanınan topraklardır. BM Güvenlik Konseyi Çin’in veto yetkisine rağmen, Çin’e yaptırım uygulayacak şekilde ezilen Doğu Türkistan halkından yana tavır almalıdır. Kriz yaşanan bölgeler ivedilikle dünya kamuoyunun ve uluslararası topluluğun denetimine açılmalı ve bölgeye insani yardımın ulaşması sağlanmalıdır. Çin’in uyguladığı insan hakları ihlalleri ve özellikle yaşam hakkı ve ibadet özgürlüğüne yönelik ihlaller İslam dünyasında sorumluluk açısından ciddi bir duyarlılık oluşturmaktadır. Doğu Türkistan meselesinin Çin ile olan ekonomik ve ticari iş birliğine kurban edilmesi Müslüman halkların vicdanını rahatsız etmektedir. Bu nedenle İslam ülkelerinin yönetimleri Doğu Türkistan konusunda güçlü bir birliktelik sağlamalıdır.”

Programa konuşmacı olarak katılan Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Başkanı Abdüsselam Teklimakan ise Doğu Türkistan’daki 30 bin camiden iki sene içerisinde 5 bin caminin yıkıldığını, kamp ve eğlence mekanlarına dönüştürüldüğünü vurgulayarak, Uygur Türklerine yapılan Barin Katliamı, Gulca Katliamı, Şauguan Katliamı, Urumçi Katliamı ve Yarkent İlişku Katliamları ile ilgili bilgiler verdi.