M.BURAK YALÇIN

Domuz sürülerinin verdikleri zararın engellenmesi konusunda araştırılan raporu meclisin bilgisine sunan Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mehmet Tatlısu, domuz avının sürekli olarak yapılmasının gerektiğini söyledi.

İl Genel Meclisi Eylül ayı ikinci toplantısını dün gerçekleştirdi.
Halil İbrahim Kaya başkanlığında yapılan oturum, açılış yoklaması ile başladı.
Gündem dışı konuşmaların ardından raporların görüşülmesine geçildi.
Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mehmet Tatlısu, domuz sürülerinin verdikleri zararın engellenmesi konusunda araştırılan raporu meclisin bilgisine sundu.
Ürünlerini domuzlardan korumak isteyen çiftçilerin çeşitli yöntemler geliştirdiklerini gördüklerini belirten Mehmet Tatlısu, “Çitlere rüzgarda sallanan pet şişeler asmak, ince çorabın içine insan saçı koyarak domuzların geçtiği alanlara bağlamak, insan şeklinde korkuluklar dikmek, geceleri havai fişek atmak, kuru ses çıkaran bombalar, bütün gece teneke çalmak, bahçeyi tel örgü ile çevrelemek gibi domuzları kaçırıcı yöntemleri kullandıklarını fakat etkili olmadığını söylediler” dedi.
Domuzun yegane yırtıcısı olan kurtun, çobanlar ve bilinçsiz kişilerce avlandığını vurgulayan Tatlısu, artan kurt sayısı sayesinde domuz sayısının azalabileceğini savundu.
Domuz avının sürekli olarak yapılmasının gerektiğinin de altını çizen Tatlısu, “İl, İlçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla sürek avları organize edilebilir. Belgeli domuz avcıları domuzun yoğun bulunduğu yerlerde av organizasyonu düzenleyebilir. Domuz avı sürekli olarak yapılmalı. Avcılara fişek desteği yapılmalıdır. Fişek desteği de bakırlı ve zehirli olan fişekler verilmelidir” diye konuştu.