İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Resmi Gazetede yayımlanan Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği gereği Çorum’da damızlık gebe düve ve 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır ve manda alımına % 40 hibe desteği uygulamasının yürürlüğe girdiğini ve 2019 yılı için başvuruların 16 Aralık 2019 - 14 Ocak 2020 tarihleri arasında alınacağını söyledi.

Başvuru süresinin 30 gün olduğunu ve  yetiştiricilerin İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak, bu desteklemeden faydalanmalarını istediklerini kaydetti.

Sarı, “Bakanlığımızca 2019 yılı için desteklemeye esas gebe düve fiyatı 12.500 TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi sığır fiyatı 7.500 TL/baş, gebe manda fiyatı 10.000 TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi manda fiyatı 6.000 TL/baş olarak belirlendi. Bu destekleme için işletme kapasitesini 10 başa tamamlayan işletmeler desteklemeden faydalanacak. Yeni hayvancılık yapmak isteyenler için büyük bir girişim desteği olacak.” dedi.

Bir işletme kapasitesini 10 başa tamamlayacak şekilde destekleme alınacağını belirten Sarı, desteklemeden yararlandırılacak düvelerin, etçi ırklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue, kombine ırklar; Simental (Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard, sütçü ırklar; Jersey (Karadeniz Bölgesindeki iller), Holstein ve Manda ırklarından olması gerektiğini söyledi.

Düvelerin, düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM), damızlık sığır yetiştirici birliklerinden, süt üretici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilmesi gerektiğini vurgulayan İl Müdürü Sarı, destekleme kapsamında alınan düvelerin 2 yıl süreyle mücbir sebepler dışında satılamayacağını da kaydetti. 
Sarı, “Düve alım desteğinden faydalanmak isteyen ve diğer desteklemelerden faydalanmak isteyen yetiştiricilerimizin mağduriyet yaşamamaları İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze müracaat etmeleri önem arz etmektedir.” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi