2019 yılında hazırlanan ‘Elvan Çelebi Türbesi Çevre Düzeni Projesi’ için çalışmalar başladı. Proje çalışmalarının 180 içinde biteceği belirtildi.

Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2020 yılında onaylanan Elvan Çelebi Türbesi Çevre Düzeni Projesi işinin ihalesi, İl Özel İdaresi tarafından 1 Haziran 2020 tarihinde yapıldı. 22 Temmuz 2020 tarihinde de yüklenici firma ile 777.301,40 TL bedelle sözleşme imzalandı. Sözleşme bedelinin 500.000 TL'sinin Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından karşılanacağı belirtilirken, işin en geç 22 Ocak 2021 tarihinde bitirileceği kaydedildi.
İl Özel İdare’den yapılan açıklamada, projeye ilişkin şu bilgiler verildi: “İlimiz Mecitözü İlçesi Elvançelebi Köyü’nde bulunan Elvan Çelebi Türbesi Çevre Düzeni Projesi ile türbe çevresinin kullanımının arttırılması ve iyileştirilmesi amacıyla mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait yaklaşık 14.000 m² yüzölçümlü alanda 2019 yılında peyzaj projesi hazırlanmıştır.

Projenin genel amacı; bölgenin doğal, kültürel, tarihi değerlerin erişebilirliğinin ve bilinirliğinin artırılması, turizm potansiyeli açısından önem arz eden değerler ile konaklama ve alternatif turizm hizmetlerinin sunumuna yönelik altyapı yatırımlarının iyileştirilmesi, tarihi değerlere sahip çıkarak, bilinir ve uğrak bir turizm merkezi oluşturmak olarak amaçlanmıştır.

Proje kapsamında Çorum-Amasya karayolu kamulaştırma sınırından itibaren yönetmelikte belirtilen 25 m çekme mesafesi içinde otopark düzenlemesi yapılmıştır. Otopark alanının hemen güneyinde (kamulaştırma sınırından itibaren 25 m sonra) yer alan 5 adet yaklaşık 20 m2’lik üniteler halinde yarı açık ve yarı kapalı olarak düzenlenmiş yöresel satış birimleri oluşturulmuştur. Satış birimlerine paralel olarak oluşturulan 6 adet piknik masası dinlenme ve yeme-içme faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla düzenlenmiştir.

Mevcut alan üzerinde yer alan şadırvan yerine yenisi düzenlenmiştir. Şadırvan çevresinde dinlenme amaçlı 3 adet kameriye konumlandırılmıştır. Tuvalet ihtiyacının karşılanması amacıyla halihazırda bulunan tuvaletlerin konumu değiştirilerek alan üzerindeki olumsuz görüntüden kurtarılarak, yöresel ürün satış birimlerine ve şadırvana yakın bir konumda yeniden düzenlemiştir. Tuvaletler abdesthane ile bütüncül olarak tasarlanmıştır.
 Proje alanında çocuk oyun alanı türbe arkasında ve köy girişine yakın bir konumda tasarlanmıştır. Ayrıca oyun grubu etrafında 3 adet kameriye düzenlemesi yapılmıştır.
 Kurban kesim alanı ile mutfak olarak kullanılan mevcut yapıların yeniden düzenlenmesi proje kapsamında değerlendirilmiştir. Yeniden düzenlenecek yapı 29 m x 6 m ebatlarında, bir kısmı iki tarafı açık kurban kesim alanı, bir kısmı yemekhane, mutfak ve depo olarak tek çatı altında tasarlanmıştır.

Türbe çevresinde bulunan ve yıkık durumda bulunan taş duvarlar proje kapsamında yeniden revize edilecektir. Karayolları ile türbe arasında kalan kısım ise proje detaylarına uygun olarak çimlendirilecektir. Çevre düzenlemesi içerisine çevre aydınlatması da dahil edilmiştir.” 

Editör: Haber Merkezi