M.BURAK YALÇIN

Engelliler Konfederasyonu’nun ‘Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru’ projesi kapsamında Çorum’da Yerel Engelliler Meclisi oluşturulacak.

Türkiye Körler Federasyonu Genel Sekreteri ve Sosyal Hizmet Uzmanı Bayram Oran, dün konuyla ilgili Altınokta Körler Derneği Çorum Şubesinde basın açıklaması yaptı.

Proje kapsamında 52 ilde toplantı yapılacağını belirten Bayram Oran, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürütülen projede Türkiye’de engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütleri arasında sürdürülebilir diyalog ve savunuculuk temelli bir ağ kurmayı amaçlandığını söyledi.

Engelli hakları hareketinin deneyimli isimlerinin moderatörlüğünü üstleneceği yerel toplantılar dizisinin Ekim 2018’den itibaren her ilde engelli STK’larını bir araya getirmesiyle başladığını dile getiren Oran, bu toplantıların sonucunda ülke genelini yansıtacak biçimde seçilen 52 ilin her birinde, o ilin genelinde engelli hakları mücadelesi yürüten sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Yerel Engelli Meclisleri kurulacağını ifade etti.

Bu yerel meclislere üniversitelerde, barolarda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinde ve belediyelerde engellilik alanında çalışmalar yapan uzmanların da katılacağını belirten Oran, şuana kadar 34 ilde yerel meclis kurduklarını kaydetti.

Yerel Engelli Meclisi kurulacak iller arasında Çorum’un da olduğunu vurgulayan Oran, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İllerde sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kurulacak Yerel Meclislerden seçilecek temsilciler nihayetinde “Türkiye Engelliler Meclisi”ni oluşturacak. Bu meclis; çocuk, kadın, genç ve yaşlı engelli bireylerin haklarını savunmak ve geliştirmek için bir baskı gücü olacak. İlerleyen aylarda ülke genelinde engelli hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının ‘uluslararası sözleşmeler’, ‘kaynak geliştirme’, ‘savunuculuk’, ‘izleme’, ‘gönüllü yönetimi’ ve ‘medya’ konularında güçlenmeleri amacıyla eğitimler de yapılacak.

Engelliler Konfederasyonu bu projeyle gençlerin, kadınların, yaşlıların ve çocukların engelli hakları savunusuna katılımını teşvik etmeyi, engelli örgütleri arasında iletişim ve işbirliği olanaklarını genişletmeyi amaçlıyor. Bu proje kapsamında projeleriyle başvuran ve bağımsız bir seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda finale kalan en az dört sivil toplum örgütüne fon sağlanacak.

Altınokta Körler Derneği Çorum Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği Çorum Şubesi, Alaca Engelliler Derneği, Çorum Engellileri Koruma ve Destekleme Derneği, Çorum Engelsiz Yaşam Derneği, Gönül Çemberi Engelli ve Ailesini Destekleme Derneği, İçimizdeki Mücevher Zihinsel Engelliler Derneği, İlk Umut Engelliler ve Kimsesizler Derneği, İskilip Bedensel Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Türkiye Beyazay Derneği Çorum Şubesi, Çorum’da kurulacak olan İl Engelliler Meclisine etkin bir biçimde katılacaklarını belirtmişlerdir. Çorum İl Engelliler Meclisine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden, Çorum Belediyesinden, Çorum Barosundan ve Hitit Üniversitesinden de temsilciler katılacaktır.”

Editör: Haber Merkezi