RECEP MEBET
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Ensar Vakfı Çorum Şubesi’nce düzenlenen ‘Perşembe Sohbetleri’nin konuğu oldu.
Önceki gün Ensar Vakfı Konferans Salonu’nda gerçekleşen ‘Özbekistan Notları’ konulu söyleşide konuşan Kent Konseyi Başkanı Turhan Candan, Orta Asya izlenimlerini anlattı.
Programı Ensar Vakfı Şube Başkanı Abdurrahman Çırak, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, davetliler ve çok sayıda öğrenci izledi.

17-21 Ekim 2018 tarihlerinde Özbekistan’da düzenlenen 3. Uuslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne katılan Turhan Candan, Türkiye heyetiyle birlikte gerçekleştirdikleri temaslardan bahsetti.
TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop başkanlığında vali, milletvekili, belediye başkanı, bürokrat ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 150 kişilik heyete Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve TİKA Taşkent Koordinatörü Ali ihsan Çağlar’ın eşlik ettiğini belirten Candan, konuşmasında şu bilgilere yer verdi:

ORTA ASYA’DA YENİ BİR KARDEŞLİK İKLİMİ
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan 2018'de yapmış oldukları ziyarette ‘Özbekistan ile uzun bir yolculuğa çıkıyoruz’ açıklamasının ardından iki ülke arasında imzalanan 25 protokolün ciddi yansımalarına şahit olduk. Vizelerin kaldırılmasıyla Özbekistan'dan Türkiye'ye, Türkiye'den Özbekistan'a seyahatlerin artması, iki ülkenin ticaret hacminde önemli ilerlemelerin sağlanması ve kültürel faaliyetlerin ivme kazanması Orta Asya'da yeni bir kardeşlik iklimini canlandırmış durumda.
Semerkant Valisi'nin ilk gün yapmış olduğu karşılama ve kahvaltı ikramı, görüşmeler sırasında ifade ettiği dostluk ve kardeşlik cümleleri heyetimizi duygulandırdı. Aynı tarihlerde Rusya Devlet Başkanı Putin'in de Semerkant'ta olmasına rağmen heyete gösterilen ilgiden taviz vermeyen yetkililer, Türk misafirperverliğini her aşamada gösterdiler.
Programın Buhara kısmında da valilikçe yapılan karşılama ve gezi ve sempozyum aşamasında gösterilen ciddiyet Türkiye'nin yüksek itibarına yakışır düzeyde gerçekleşti. Üniversiteler arasında imzalanan işbirliği protokolleri, programla ilgili en önemli kazanımlar oldu.

 

‘ATA YURDUMUZU YAKINDAN TANIDIK’
Ata yurdumuz Özbekistan'ı daha yakından tanıma ve Özbekistanlı kardeşlerimizle tanışıp kaynaşmaya vesile olan 5 günlük gezi sırasında tarihi ve kültürel mekânlarda yapılan ekstra programlarda gördük ki araya asırlar girse de, araya mesafeler girse de aynı milletin parçasıyız. Aynı dili konuşuyoruz, aynı dinin mensuplarıyız. Bugün her iki ülkenin idarecileri de yakınlaşmaktan, birlik ve beraberlikten yana irade beyan etmişler, bu konuda samimi adımlar atmışlardır. Karşılıklı ziyaretçi sayısı on binlerle değil, yüz binlerle ifade edilecek bir miktara ulaşmalıdır.
Ortak değerlerimiz olan şahsiyetler bu konuda birer şanstır, İmam-ı Buhari, İmam-ı Maturidi, Bahaeddin Nakşibendi, İbn-i Sina, Uluğ Bey, Ali Kuşçu gibi şahsiyetleri bağrında taşıyan toprakların manevi ikliminin etkisinde yapılan etkinlikler tüm heyeti derinden etkiledi. Avrupa'ya, Amerika'ya gezi planlayan arkadaşların Özbekistan seçeneğini öncelikle değerlendirmelerini öneriyorum.
Çorum Belediyesi olarak kongrenin paydaşı olduk ve Çorum'u orada Milletvekilimiz Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanımız Zeki Gül, Alaca Belediye Başkanımız Muhammed Eyvaz ile temsil ettik. Taşkent Büyükelçimizin ve TİKA Taşkent Koordinatörünün de Çorumlu olması bize ayrı bir güç kattı.
Kalkınma ve dünyaya açılma konusunda önemli hamleler yapan kardeş Özbekistan'ın Türkiye ile birlikte yürüme arzusu ve iradesi çok kıymetli. Bu birliktelikten sadece Türkî Cumhuriyetler değil bütün insanlık istifade edecektir.”

 

Editör: Haber Merkezi