RECEP MEBET

Geçtiğimiz Pazartesi günü Erzincan Müftülüğü Fuaye Salonu’nda gerçekleşen törenle görevi Müftü Vekili Mahmut Bektaş’tan devralan Mehmet Emin Çetin, din görevlileri ve kurum personeliyle bir araya geldi.

‘SORUMLULUĞUMUZUN BİLİNCİNDE OLMALIYIZ’

Erzincan eski İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır’ın Diyarbakır İl Müftülüğü’ne atanmasının ardından boşalan göreve Ankara İl Müftü Yardımcısı hemşehrimiz Mehmet Emin Çetin atanmıştı.

Düzenlenen devir teslim töreninde konuşan Müftü Çetin, dünya hayatının bir sınav yeri olduğuna, her bireyin kendisine verilen imkân ve fırsatlar dahilinde sınava tabi tutulduğuna vurgu yaparak bütün görevlerin bir emanet olduğunu ve herkesin emânet bilinciyle işlerini yürütmesi gerektiğini söyledi. Çetin, “Din hizmeti ve din eğitimi gibi sosyal hayatımızın şekillenmesinde önem arzeden bir hizmeti yürütmekle görevli müftülük personelinin, yani il müftüsünden köydeki imam hatibe kadar herkesin bu emanet bilinci içerisinde hareket etmesi gerekir” dedi.

“Hizmetleri yürütürken, Kur’an’daki örnek davranışları dile getirilen peygamberlerin ve özellikle Hazret-i Muhammed (s.a.v)’in rol model olarak seçilmesi gerekir” diyen Çetin, din hizmetinin azim gerektiren hususlardan olduğunu, dolayısıyla din hizmetlerini yürütürken, sabır ve sebat üzere davranarak, başa gelebilecek bir takım sıkıntılardan dolayı, yılgınlığa düşmemek gerektiğini ifade etti. Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Toplumun en büyük sorunlarından birisi, eksikleri başka yerlerde arama problemi. Her şeyden önce özeleştiri müessesesini çalıştırarak eksikleri önce kendimizde aramamız gerek.Bireyler olarak Allah’a karşı sorumluluklarımız olduğu gibi; toplumsal, kurumsal ve fert planında da sorumluluklarımız var. Lokman Aleyhisselâm’ın Kur’an’da oğluna şöyle nasihatlerde bulunuyor: ‘İyiliği emret, kötülükten insanları engelle, namazı kıl. Bu hususta başına geleceklere sabret! Çünkü bunlar azmedilmesi gereken şeylerdir.’ Bu ayette olduğu üzere iyiliği emretmede ve kötülükten alıkoymada sabırlı, namaza devamlı olmak lazım. Hedeflerimize yürürken, azimli, kararlı ve hiç tükenmeyecek bir heyecanla davranmak zorundayız.

‘YENİLENME OLMADAN İLERLEME OLMAZ’

Kendimizi sürekli yenilemliyiz. Yenilenme olmadan ilerlemek mümkün olamaz. Her an Allâh’ın rızasını kazandıracak bir iş üzere bulunmamız, zihinsel egzersizler yaparak yeni Kur’an’i çözümler üretebilmek bunları insanlarla konuşmak ve problemleri düzeltmek için elimizden gelen gayreti göstermek gerekir.

Rasûlullah (s.a.v)’ın tebliğ ve davet metodunu da örnek almalıyız. Hz. Peygamber hiç küsmedi, herkesi dinledi, kimseyi yok saymadı, bütün insanlara eşit muamelede bulundu ve görevini bihakkın yerine getirmiş olmanın huzuru ile Allâh’a hamd etti, kadere ve takdire rıza gösterip başarı yolculuğunu zirveye taşıdı.

Herkesin seviyesine göre hitap edebilmek Hz. Muhammed (s.a.v)’de zirvesini buldu. Bu yeteneği kazanabilir ve bütün bu anlattıklarımızı dikkate alarak davranabilirsek, kardeşlik bilinci ve hukuku ile hareket edebilirsek, önümüzde hiçbir engel kalmaz. Mühim olan; bir vazifeyi hem kendimize, hem Rabbimize, hem milletimize inanarak ve sadakatle deruhte etmek, o görevi layıkıyla yapıp yine aynı şekilde din hizmetine talip olan gelecek nesillere, başarıyla devretmektir. Her bir idari görev, aynı zamanda birer emanettir. Aldığımız bütün görevlerde Cenab-ı Hak bizleri mahcup eylemesin, pişman etmesin. Ben tekrar hepinize bu konuda destek vermenizi ve elinizden gelen gayreti göstermenizi  rica ediyorum. Bizi yanıldığımızda düzeltmenizi, düzgün yürüdüğümüzde yanımızda destek olmanızı özellikle rica ediyor, hepinize hizmetlerinizde başarılar diliyorum.

M. EMİN ÇETİN KİMDİR?

Erzincan Müftüsü Mehmet Emin Çetin, 5 Mart 1959 yılında Çorum’un Ortaköy İlçesinde doğdu. İlkokulu Ortaköy’de lise tahsilini Çorum İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1977-1980 yılları arasında Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde İmam Hatip olarak görev yaptı. 1984 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi İslam İlimleri Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1985 yılında Erzincan Refahiye ilçesinde Merkez Vaizi olarak göreve başladı. 1987 – 1993 yılları arasında Almanya’nın Oberhausen kentinde din görevlisi olarak görev yapmış olan Mehmet Emin Çetin, Türkiye’ye dönüşünün ardından sırasıyla Samsun’un Kavak ilçesi, Çorum’un İskilip İlçesi ve Ankara’nın Elmadağ ilçesi Müftülüğü görevlerinde bulundu. 2005 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hannover Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği ve 19 Haziran 2008 tarihinden itibaren de Viyana Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği görevlerinde bulundu. 2 Temmuz 2010’da Ankara İl Vaizliği görevine başlayan Çetin, 5 Ocak 2012 tarihinde ise Ankara Müftü Yardımcısı görevine getirildi.

25 Haziran 2018 tarihinde Erzincan İl Müftülüğüne atanan Çetin, 9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle yeni görevine başladı.

Arapça ve Almanca bilen Çetin, evli ve beş çocuk babası.

Editör: Haber Merkezi