FATİH BATTAR

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1 Kasım’da yürürlüğe giren ÖTV ve KDV indirimi beyaz eşya ve mobilyacı esnafının yüzünü güldürdü.

Hatırlanacağı üzere 1 Kasım’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 4 sektör ve 6 başlıkta ÖTV ve KDV indirimi yapılacağını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile mobilyada, ticari araçlarda ve konut satışlarında KDV oranı %18’den 8’e, beyaz eşyada ise ÖTV oranlarının yıl sonuna kadar sıfıra indirildiği açıklanmıştı.

‘ÖTV VE KDV İNDİRİMİ İLE PİYASALAR HAREKETLENDİ’

ÖTV ve KDV indiriminin ardından piyasada hareketlilik başladı. ÖTV ve KDV indirimi beyaz eşya ve mobilyacı esnafını yüzünü güldürürken, esnafın beklentisi ise ÖTV ve KDV indiriminin sürekli olması.  Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında yapılan %10 indirimin yanı sıra ÖTV ve KDV indiriminin de eklenmesi  fiyatların yarı yarıya düşmesi neden olurken, alım gücü düşen vatandaşları ise yeniden hareketlendirdi. Evlenecek olan ve evini yeniden kuracaklar mobilya ve beyaz eşyacıların yolunu tutarken, fiyatların istenilen seviyede olması hem esnafın hem de vatandaşın yüzünü güldürdü.

ÖTV ve KDV indiriminden önce hareketlilik olmadığını belirten Doğtaş Mobilya Mağaza Müdürü Bünyamin Karadağ, devletten beklentilerinin ÖTV ve KDV indiriminin kalıcı olması olduğunu söyledi.

‘DÜĞÜN SEZONU BİLE İŞLERİMİZ ÇOK DÜŞÜKTÜ’

ÖTV ve KDV indiriminden önce piyasaların durgun olduğunu kaydeden Karadağ; “En çok yoğun olduğumuz düğün sezonunu bile durgun geçirdik. Döviz kurundaki artışında etkisi ile en çok iş yaptığımız Mayıs, Haziran, Temmuz ayında işlerimiz çok düşüktü. İnsanlar doğal olarak tasarruf yoluna gitti. Enflasyonla mücadele kapsamında yapılan indirimler ile ÖTV ve KDV indiriminin gündeme gelmesi insanlarda alışveriş dürtüsünü ortaya çıkardı. Biz bunun kalıcı olmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yılda aynı şekilde ÖTV ve KDV indirimi ile piyasa canlanmıştı. Tekrar ÖTV’nin %18’e çekilmesi ile maliyetler yükseldiği için fiyatları da etkiledi. Aradaki %15’lik, %20’lik fiyat farkları da ister istemez alıcının karar vermesini zorlaştırdı. Müşteriler bu durumda istediği ürüne değil de daha ucuzuna yöneldi. Biz marka olarak kaliteli ürünler piyasaya sürüyoruz. Bunun da bir takım maliyeti oluyor. Kaliteli olduğumuzun farkında müşteri ama fiyat da bir noktada belirleyici bir etken oluyor. Bizim devletimizden beklentimiz ÖTV ve KDV’nin kalıcı olması. ÖTV ve KDV’nin kalıcı olması Çorum, Tokat, Amasya gibi küçük illerin esnafının elini daha da rahatlatacaktır.” şeklinde konuştu

‘FIRSATI KAÇIRMAK İSTEMEYENLER ELİNİ ACELE TUTSUN’

31 Aralık’ta sona erecek ÖTV ve KDV indirimini kaçırmak istemeyenleri de uyaran Karadağ, bir ürünün teslimatının 30-40 günü bulduğunu belirterek, 31 Aralık’ta sonra teslim edilecek ürünün KDV oranının %18’e çıkmasından dolayı fiyatının da değişebileceğini hatırlattı.

Mobilya almak isteyenlerin bu fırsatı kaçırmaması için acele etmesi gerektiğini belirten Karadağ; “Özellikle üretime dayalı firmaların ürünlerinin teslimatı 30-40 günü buluyor. Aralık ayı sonu gibi alınan ürünler Ocak ayında teslim edileceği için fatura %8’den değil %18’den kesileceği için bu da fiyatları otomatik olarak etkileyecektir. ÖTV ve KDV indiriminden yararlanmak isteyenler fırsatı kaçırmamak için elini çabuk tutması lazım.” diye konuştu

OSMANCIKLI; ‘EN AZINDAN MART AYINA KADAR DEVAM ETMELİ’

Bellona Mobilya sahibi Rıdvan Osmancıklı da ÖTV ve KDV’ indirimi piyasaların hareketlendiğini belirterek, devletin en azından Mart ayına kadar devam etmesini beklediklerini söyledi.

ÖTV ve KDV indirimi ile birlikte işlerin yeni yeni açılmaya başladığını aktaran Osmancıklı, indirimin 31 Aralık’ta sona ermesinin yüzü gülen esnafın yeniden can sıkıntısı yapabileceğini aktardı. Enflasyonla mücadele kapsamında yapılan indirim ile birlikte ÖTV ve KDV’nin de %18’den %8 düşmesinin hem esnaf hem de vatandaşlar için çok iyi olduğunu belirten Osmancıklı, ÖTV ve KDV indiriminin Mart ayına kadar devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi