EROL TAŞKAN
Memleketin eğitim sistemine vurulan meslek lisesi darbesinin çilesini, eleman bulmakta zorlanan ustalar çekiyor.

Sanayide babasının kaporta atölyesinde çıraksız kalmasına gönlü razı olmayan Murat Can Yılmaz, baba mesleğini tercih etti. 

Hitit Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü mezunu olmasına rağmen eğimiyle ilgili alanı bırakıp babasının yanında çalışmaya başlayan Murat Can Yılmaz, babasını yalnız bırakmamış fakat her usta aynı şansa sahip değil. 

Evlatlar da olmasa usta yetişmeyecek lafı sadece bizim haberimizin başlığı değil, adeta durumu özetlemesi bakımından tüm sanayi ustalarının diline yerleşmiş bir deyim haline gelmiş. 

Aşağı Sanayi 1. Çelik Sokak (Büyük Otel Altı) No: 22 adresinde Can Oto Kaporta adıyla 38 yıldır hizmet veren Muttalip Yılmaz, oğlunun işini sahiplenmesiyle kendisini şanslı sayan ve mesleğin devam edeceği için sevinen ustalardan. 
En küçük atölyeden en büyük fabrikaya kadar ara teknik elemanın yetişmediği, usta-çırak ilişkisinin neredeyse tedavülden kalktığı bir zamanı yaşadıklarını aktaran Muttalip Yılmaz, “Ben işyerimde yetiştirecek çırak bulamıyorum. Sağlığımız elverdiği ve işlere yetişebildiğim kadar çalışacağım elbette. Fakat mesleğimizin yaşaması ve geleceğe taşınması için geleceği ustası olan çıraklar yetiştirmeliyiz. Maalesef bugün bu şansımız yok. Onca gencimiz olmasına rağmen, özellikle meslek eğitimiyle ilgili yaşanan talihsiz uygulamalar, hem bizi çıraksız bıraktı, hem de bu ülkenin gençlerini mesleksiz bıraktı. Benim oğlum benim mesleğimi tercih etti ve ben yalnız çalışmaktan kurtulduğum gibi, bir usta yetiştiriyor olmanın da gururunu yaşıyorum.” dedi. 

Farklı bir alanda meslek sahibi olup çalışabilme şansına rağmen baba mesleğini seçen Murat Can Yılmaz da, askerde kalma şansına ve farklı meslek imkanın rağmen baba mesleğini seçmesinin sebeplerini sıraladı, “Babamın yalnız çalışması, vakti gelince işyerinin kapanacak olması beni hep üzüyordu. Babamı yalnız bırakmayıp kendimi bu alanda geliştirerek babamın mesleğini ve işyerini devam ettirme kararı aldım. Evde babam, işyerinde ustam. Sağolsun babam beni hem meslek konusunda yetiştiriyor, hem esnaflığı öğretiyor, hem de ondan alacağım terbiye konusunda daha çok istifade ediyorum. Babama destek vermenin mutluluğunu yaşarken, gelecekte de değeri olan bir meslekte yürüyor olmaktan da ayrıca mutluyum.” diye konuştu. 

Emektar kaporta ustası Muttalip Yılmaz, kendisinin yanslı ustalardan olmasına rağmen, herkesin bu imkanı bulamadığını, sanayinin artık çırak yetiştiremez hale geldiğini, bunun ise en büyük zararının gelecekte daha çok ortaya çıkacağını anlatarak, aileleri çocuklarının eğitim yanında meslek öğrenmeleri için de teşvik etmeleri gerektiğini, aksi durumda ellerimizle kendi evlatlarımızı işsizler ordusunun bir neferi haline getireceğimizi söyledi. 

Editör: Haber Merkezi