HABER-YORUM/FATİH BATTAR

Çorum’un en işlek caddesi Gazi Caddesi’nde kira fiyatları İstanbul’un en lüks semtlerinden biri olan Nişantası’ndaki dükkanların kira fiyatları ile yarışıyor.

Edinilen bilgilere göre, yaklaşık 500’e yakın esnafın bulunduğu Gazi Caddesi’nde 2018 yılında kira fiyatlarının %30 oranında zamanlandığı öğrenildi. Gazi Caddesi’nde dükkanların ortalama kirası metrekaresi bin TL’den başlarken, metrekare fiyatıyla dünyanın en yüksek 16’ıncı caddesi olan İstiklal Caddesi’nde ise dükkanların metrekare fiyatı 3 bin TL’den başlıyor.

MARKALAR BİR BİR TAŞINDI

Gazi Caddesi’nde kira fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bir çok dükkan boş durumda. 10 bin TL ile 60 bin TL arasındaki astronomik kiralar, esnafın belini büktü. Esnaf ise, ''Bizden istenen uçuk kiraları ödeyemediğimiz için işyerleri birer ikişer boşalıyor '' diyerek durumunu özetliyor.

Bir zamanlar binlerce TL hava parasına alıcı bulan dükkanlar aylardır boşta bekliyor.  Bir çok dükkanda kiralık/satılık ilanları aylardır asılı duruyor. Kiraların oldukça yükseldiğini ifade eden emlakçılar, satılık ve kiralık dükkânların uzun süreler alıcı bulamadığını, bulsa dahi bir yıl içinde el değiştirdiğini kaydetti. Yemek ve telefon operatör mağazalarının yoğunlaştığı caddede bazı dükkanlar bir yılı görmeden el değiştiriyor.

Kira fiyatlarının yüksek olmasından dolayı ayrıca bir çok ünlü marka Gazi Caddesi’nde ki şubesini kapatarak, AVM’de hizmet vermeye başladı. AVM, İnönü Caddesi’ni yeniden canlandırırken, Gazi Caddesi’ni de etkiledi. Kira fiyatlarının yüksekliğinin yanı sıra dünyaca ünlü markalar Gazi Caddesi yerine AVM’yi tercih etmesi de caddedeki boş dükkanların sayısının artmasına neden oldu.

BANKALAR BİLE DAYANAMADI

Kiraların yüksekliğine bankalar bile dayanamadı. Çorum’da İnönü Caddesi’nde hizmet veren devlet ve özel bankalardan bazıları Gazi Caddesi’nde şube açtı ama onlarda daha fazla dayanmadı. Bir yılı bile zor dolduran bankalar taşınmak zorunda kaldı.

AVM İNÖNÜ CADDESİNİ DE ETKİLEDİ

Gazi Caddesi’nin yanı sıra Çorum’un en işlek ikinci caddesi olan İnönü Caddesi’nde son 2 yılda AVM’nin de etkisiyle kira fiyatları %50’ye varan zamları gördü. 2 yıl öncesinde durağan dönemini yaşayan İnönü Caddesi AVM’nin de etkisiyle yeniden canlandı ve kira fiyatlarının artmasına neden oldu.

Bir zamanlar  kafe ve restoranların yoğun bulunduğu Bahabey Caddesi de Gazi Caddesi’nden farkı yok. Son 2 yılda en kötü dönemini yaşayan Bahabey Caddesi’nde bir çok kafe ve restoran kepenk kapattı. Eski canlılığı kalmayan Bahabey caddesinde dükkanların yerini evler alırken kira fiyatları ise Gazi ve İnönü Caddesi’ne oranla düştü.

Editör: Haber Merkezi