FATİH BATTAR
Çorum’da Kamu Emekçileri Konfederasyonu Sendikası (KESK)’e bağlı sendika üyeleri artan hayat pahalılığına dikkat çekmek için PTT binası önünde maaş bordrosu yaktı.

Ellerinde ‘İnsanca Yaşamak İstiyoruz’, ‘Zamlar Geri Alınsın’, ‘Sefalet Ücretini İstemiyoruz’ yazılı dövizlerle Hürriyet Meydanı’nda toplanan sendika üyeleri enflasyonun yüzde 150’yi aştığını belirterek, memur maaşlarına düzenleme istediler.

Sendika adına bir basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Ali Ekber Beyaz; “Ülke tarihinin belki de en karanlık döneminden geçiyoruz. Bir avuç mutlu azınlık dışında kalan 84 milyon olarak ülkeyi yönetenlerin aldığı yanlış kararların faturasını daha fazla işsizlikle, daha fazla yoksullukla ödemeye devam ediyoruz.” dedi 

TÜİK vasıtası ile açıklanan resmi enflasyonun  yüzde 73,5 ile son 24 yılın rekorunu kırdığını belirten Beyaz; “Resmi enflasyon ulaştırmada yüzde 107,62’ye,   gıda ürünlerinde yüzde 91’e ulaştı. Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon ise çoktan yüzde 150’yi aştı. Bizim için en önemli kalem olan gıda enflasyonu ise yüzde 200’ü buldu. Buna karşın kamu emekçileri olarak maaşlarımızda yaşanan artış “toplu sözleşme” artışları ve enflasyon farkları ile sadece yüzde 44’te kaldı. Bin bir oyunla düşük gösterilen resmi rakamlara göre bile Türkiye enflasyonu en yüksek ülkeler sıralamasında dünya beşinciliğine yükselmiş bulunuyor. Enflasyon Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama yüzde 10 ile bizdekinin yedide biri, sekizde biri seviyesinde seyrediyor. Dört aydır Rusya’nın işgali altında bulunan Ukrayna’da bile enflasyon yüzde 17.  Hız kesmeden devam eden zam sağanağında bir gün aldığımızı ertesi gün aynı fiyattan alamaz hale geldik.   Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 6 bin 74 TL’ye,  yoksulluk sınırı ise 19 bin 785 TL’ye ulaşırken ortalama kamu emekçisi maaşı 6 bin 750 lirada kaldı.   Bir yıl önce ortalama kamu emekçisi maaşı 559 dolara denk geliyordu. Bugün 167 dolar azalarak 392 dolara geriledi. Bir yıl önce 838 TL olan çeyrek altın bugün bin 700 TL.  Zaten çeyrek altın almayı çoktan unutup gram altına geçmiştik. Ama artık gram altının da yanına yaklaşmak mümkün değil.   Biz “geçinemiyoruz” diye feryat ettikçe onlar zengini daha zengin fakiri daha fakir hale getirmeye dönük politikalara sarılıyorlar. Ekonominin dibe vurduğu bu dönemi bile parası olanlar için fırsata çeviriyorlar.” şeklinde konuştu

Maaşların daha cebe girmeden buharlaştığını ifade eden Beyaz, açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Buna rağmen siyasi iktidarın temsilcileri “memur maaşları bütçeye yük”  gibi pervasızca açıklamalara imza atmaya devam ediyorlar.  Maaşlarımızı her gün, her an iliklerimize kadar yaşadığımız hayat pahalılığına göre değil, masa başında takla attırılan sanal rakamlara göre arttırmaya devam etmek istiyorlar.  Maaş artışlarımızı düşük tutmak için resmi enflasyon da düşük gösterilmiştir.  Bunun için yapılan hileler özellikle enflasyon farkı alacağımız aylar yaklaştıkça daha da artmıştır.  Yıllardır sahte resmi enflasyon rakamlarına göre yapılan artışlar hepimizin reel gelirini buharlaştırmış,  maaşlarımız geldiğimiz noktada açlık sınırına yaklaşmıştır. 20 yıl önce asgari ücretin 3,5 katına denk gelen ortalama maaşımız bugün asgari ücretin 1,5 katına inmiştir.  Asgari ücretin en az 1,5 katı olan emekli maaşlarımız ise 2O yılın sonunda asgari ücret seviyesine yaklaşmıştır.  

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için çözüm; en düşük maaşın yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçmektedir. Bunun için; 

•Eşi çalışmayan, iki çocuklu, en düşük maaşı alan kamu emekçisinin geliri maaşında yapılacak artışın yanı sıra eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı, yiyecek yardımı, ikramiye, yakacak yardımı gibi kalemlerde artışlarla yoksulluk sınırının (2022 Mayıs itibari ile 19.785 TL) üzerine çıkarılmalıdır.  

•Tüm tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalı, bu maddelerde KDV sıfırlanmalıdır. Akaryakıt ürünlerinden telefona kadar lüks olmaktan çıkan her üründe ÖTV kaldırılmalıdır.  
Halkın, emekçilerin cebinden alıp zenginlere, beşli çeteye, yandaşlara aktarmanın araçları olan Kur Korumalı Mevduat Sistemi, Kamu Özel İş birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılmalıdır.  Bu talepler 2023 Ağustos “toplu sözleşmesi” beklenmeden hayata geçirilmeli, hem kamu emekçilerinin, emeklilerin hem de asgari ücretlilerin kayıpları bir an önce giderilmelidir.” 

Basın açıklamasının ardından sendika üyeleri maaş bordrolarını yaktı.    

KESK’li memurların eylemine CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız da katılarak destek verdi.