RECEP MEBET
Japonya’da faaliyet gösteren Ayonix firması kurucusu hemşehrimiz Doç. Dr. Sadi Vural, geliştirdiği yüz tanıma teknolojisi ile adından başarıyla söz ettiriyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen Türk-Japon İnovasyon Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Sadi Vural, gerçekleştirdiği sunum ile yerli ve yabancı katılımcıların ilgi odağı oldu.
‘Ebedi dostluktan, global ortaklığa’ sloganıyla düzenlenen programda Ayonix Yüz Teknolojileri’nin kuruluş süreci ve biyografisinden bahseden Vural, Çorum’dan Japonya’ya uzanan başarı öyküsünü anlattı.

‘MARKALAŞMA YOLUNDA KOŞAN BİR TÜRK’ÜM’
1973 yılında Çorum’da doğan Sadi Vural, Çorum Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra Süleyman Demirel Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi B.Sc. Elektronik Mühendisliği eğitimini tamamladı. Daha sonra Japonya'nın Ritsumeikan Üniversitesi’nde master yapan Vural, 4 yıl süren doktora eğitimini Osaka Üniversitesi'nde 1 yılda tamamlayarak bu başarıyı gösteren ilk yabancı öğrenci oldu. 
Türk-Japon İnovasyon Zirvesi’ndeki sunumuna ‘Ben kimim?’ sorusuyla başlayan Vural, “Japonya da yüz tanıma teknolojisini üretip dünyaya satan, 18 yıldır teknolojinin içinde yer alan, kendi firmasını markalaştırıp bir Toyota, Sony, Panasonic olma yönünde hızla koşan bir Türk’üm” dedi.

Japonya'da teknoloji üretmenin zorluğuna işaret eden Vural, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Japonya'da 2 tip millet vardır: Bu ülkede ya Japon ya da yabancısızınızdır. Japonlar mükemmeliyetçidir, eksik ya da hatayı asla kabul etmezler. Ayrıca dil, kültür, pahalılık ve yüz farkı ülkede bir yabancının en çok zorlandığı konulardır.
Niçin Japonya'da kalmaya karar verdiğime gelince, insana değer verilmesi, stressiz ve rahat bir ülke olması, eğitim için her türlü imkanın hazır olması beni cezbeden etkenler oldu.
Sony, Rohm, Toshiba ve Fujitsu'da çalışarak kazandığım tecrübelerle 2007 yılında Ayonix firmasını kurdum.
Sekiz yıl hiç gelir getirmeyen firmamda başka bir ülke insanı olduğum için de bankalardan kredi alamadım ama pes etmedim.”
Birçok meşakkat altında, daha araştırması bile bitmemiş dünyanın en zor işi yüz tanıma alanında Panasonic, Sony, Mitsubishi, Hitatchi gibi dev firmalar arasından sıyrılmanın güçlüğüne dikkat çeken Vural, bugün 30’a yakın ülkede hizmet veren Ayonix sistemlerinin birçok havaalanında ve kamu güvenliğinde kullanıldığını söyledi. 

G20 Arjantin Zirvesi’nde istihbarat kuruluşu tarafından katılımcıların analizinde kullanılan Ayonix Yüz Tanıma Teknolojisi’nin Birleşmiş Milletler’ce de tercih edildiğine işaret eden Vural, sahibi olduğu firmanın Nec ve Toshiba gibi dünyada Japonya'yı temsil eden üç firmadan biri olduğunu aktardı. 

Geliştirdiği akıllı kamera hakkında da bilgiler paylaşan Vural, “Kameramız yaş, cinsiyet tespiti yapıyor, kendisi düşünüyor, önünden geçen insanları tanıyor, hatırlıyor, öğreniyor, gülümseyen insanları buluyor. Stadyum, hava limanı gibi toplu alanlarda saniyeler içinde yüzlerce insanı analiz ederek sayısal olarak ayırıyor. Kamera, Dubai ve Bahreyn’in yanı sıra TBMM’de de kullanıldı” diye konuştu.

Doç. Dr. Vural, büyük alkış alan sunumunun ardından Tokyo’ya döndü.