M.BURAK YALÇIN

Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Glütensiz Şef Süleyman Engin, Türkiye’nin glütensiz ham madde zengini bir ülke olduğunu fakat bunun farkında olmadığımızı söyledi.

Çorum Çölyak Derneği tarafından “Glütensiz Üret Sağlıklı Tüket” projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şehit Fikret Metin Öztürk Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Belediye Başkanı Zeki Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, İl Dernekler Müdürü Mustafa Bayrak, çölyak hastaları ve aileleri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açış konuşmaları ile devam etti.

Programın açış konuşmasını Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici yaptı.

BAŞKAN GÜL: GLÜTENSİZ EKMEK PROBLEMİ BÜYÜK ORANDA ÇÖZÜLDÜ

Kesici’den sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Zeki Gül ise Çorum’da glütensiz ekmek ilgili problemin büyük oranda çözüldüğünü belirterek, Çorum Belediyesi olarak çölyak konusunda her zaman destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

YILDIRIM: ANNE SÜTÜ ALANLARIN GLÜTENLE KARŞILAŞMA İHTİMALİ DÜŞÜK’

Toplantıda anne sütü ile ilgili sunum yapan Dr. Süleyman Akif Yıldırımda anne sütünün en doğal besin olduğunu, anne sütü ile beslenilmiş her ay yüzde 4 oranında obezite riskini düşürdüğünü belirterek, “Anne sütü almış kardeş almamış kardeşe göre erişkin hayatında ortalama 7 kilo daha zayıftır. Anne sütü alan bebeklerin 4. aydan önce glütenle karşılaşma ihtimali düşüktür. Sonuç olarak anne sütü, bebek sağlığı, gelişimi ve büyümesi açısından çok önemlidir” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Atakan Comba da tekrarlayan ya da geçmeyen karın ağrısı, geçmeyen ishal, geçmeyen ısrarcı kabızlık, iştahsızlık, zayıflık, boy kısalığı durumlarında çölyak hastalığından şüphelenilmesi gerektiğini, tanı ve tedavi geciktikçe vücutta geri dönüşü olmayan hasarlara yol açıldığını ifade etti.

ENGİN: GLUTENSİZ MUTFAK KONUSUNDA HİÇBİR MARKA VE STK ARAŞTIRMA YAPMADI

Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Glutensiz Şef Süleyman Engin ise glütensiz mutfağın matematik gibi olduğunu vurgulayarak, “Glutensiz ekmek pişirmek için bir tariften ve gerekli araç gereçlerden çok daha fazlasına ihtiyacınız var. Matematiksel bazı detayları bilmeden, kusursuz bir pişirme yapmak mümkün değil. Reçetesiz çalışmayı affetmez. Türkiye’de bu konuda araştırma yapan şef, marka, aşçı sivil toplum kuruluşları yok. Bu üzücü bir durum” diye konuştu.

Glutensiz mutfakla ilgili gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında araştırmalar yaptığını da dile getiren Süleyman Engin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptım. Glutensiz mutfak aküsüz araba kullanma çabasına benziyor. Aslında Türkiye glütensiz ham madde zengini bir ülkedir. Fakat bunun farkında değiliz. Klişe bir tabirle zengin hastalığı olarak adlandırılan bu hastalığın aslında hiç de öyle olmadığını göstermek için çalışmalar yapıyoruz.”

Toplantıda Pedagog Gül Ahlatçı Elmas ile Diyetisyen Elif Tomuk’ta çölyakla ilgili katılımcılara bilgi verdiler.

Program sonunda katılımcılara çiçek takdim edildi.