İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle Çorum Çölyak Derneği’nin yürüttüğü ‘Glutensiz Mutfak Uygulamaları’ projesinin kapanış toplantısı yapıldı.

Geçtiğimiz haftasonu Buhara Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Mustafa Bayrak, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Köseoğlu, Toç Bir Sen Çorum Şube Başkanı Arzu Özkader, Bahçeşehir Koleji Lise Müdürü Hasan Hüseyin Hastaoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Selen Özakar Akça, İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Uzunoğlu’nun eşi Yasemin Uzunoğlu, Dernek Başkanı Fatma Müjgan Demir, Başkan Yardımcıları Hacer Kesici ve Dr. Mustafa Azak, Yönetim Kurulu üyeleri, dernek üyeleri ve misafirler katıldı. 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Arş. Gör. Ahu Pınar Turan’ın sunuculuk yaptığı toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

‘ÇÖLYAKLILARIN HAYATINI  KOLAYLAŞTIRACAK FAALİYETLER YÜRÜTÜYORUZ’

Toplantının açış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Fatma Müjgan Demir, başarıyla gerçekleştirilen bir projenin sonuna geldiklerini ifade ederken, yeni projeler için de başarı temennisinde bulundu.
Proje çalışmaları hakkında konuşan Demir, “Projemiz kapsamında derneğimizin glutensiz mutfağında 36 kursiyere 144 saat glutensiz yiyecek yapımı hakkında eğitimler verildi. Bu muhteşem eğitimleri, Amasya, Konya, İzmir ve Manisa’dan gelen  konusunda uzman glutensiz şef ve şef yardımcıları gerçekleştirdi. Eğitimde kullanılan sarf malzemeleri (glutensiz un, glutensiz pasta malzemeleri, bakliyat, şarküteri, sebze v.b ) proje  tarafından karşılandı. Ayrıca mutfağımızın eksik olan bazı  malzemeleri de tamamlandı.    

 Kursiyerlerimizin hayatına büyük değer katan çok  faydalı bilgiler edindik. Bu bilgiler sayesinde evlerimizde daha güzel ve çeşitli glutensiz yiyecekler pişirebiliyoruz. Pandemi nedeniyle eğitimlerimize maalesef misafir alamadık. Bu projenin ilk ayağını oluşturan ‘Glutensiz Üret Sağlıklı Tüket’ projemizde ürünlerimizin tatlarını test ettirme şansımız olmuştu. Bu yıl ise program sonunda gerçekleştireceğimiz kokteylde kursiyerlerimizin özenle pişirdiği glutensiz yiyecekleri tatma şansımız olacak. Güzel bir tesadüf olarak bu organizasyonda 2015 Ekim ayında kurulan derneğimizin 6. yıldönümünü kutlayacağız. Glutensiz şefimiz Ayla Yıldız’ın hazırladığı glutensiz yaş pastamızı keseceğiz. Destekleri için Ayla şefimize teşekkür ediyorum.” dedi. 

“Kurulduğumuz günden  itibaren çölyaklılar hakkında toplumda farkındalık oluşturacak ve çölyaklıların hayatını  kolaylaştıracak faaliyetler yürütüyoruz.” diyen Başkan Demir, projeye destek olan herkese teşekkürlerini iletti.

‘ÇÖLYAKLILARIN HER ZAMAN YANINDAYIZ’
Kapanış toplantısında konuşan Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda çölyaklıların daima yanında olduklarını ve onlara destek verdiklerini söyledi. Başkan Aşgın, “Çölyaklıların yaşamlarındaki zorlukları biliyoruz. Kadeş Meydanı’nda açacağımız engelli kafeyi sosyal bir kafe haline getireceğiz ve içinde glutensiz ürünlerin bulunduğu bir bölüme yer vereceğiz. İlimizde çok sayıda dernek olmasına rağmen böyle değerli hizmetleri vermek için çalışan derneklerden biri olan Çorum Çölyak Derneği’ni yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Dernek hizmetleri iyi niyet ve gönüllülük esasına dayanırsa başarılı olur. Bu projeye destek olanlara teşekkür ediyorum.” dedi

‘YURTLARDA GLUTENSİZ YEMEK ÖNEMLİ’
Glutensiz beslenmenin zorluğundan ve maliyetlerin yüksek olduğundan bahseden AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, “Devletimiz olarak çölyaklıların hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yapıyoruz. Üniversitedeki yurtlarda çölyaklı çocuklarımızın zorluk çektiğini biliyoruz. Yurtlarımızda onlara glutensiz yemek yapılması çok büyük bir gelişme olur. İlerleyen yıllarda gençlerimiz için bu gibi kolaylıklar neden olmasın? ” dedi.
Çorum Çölyak Derneğinin çalışmalarının ve gerçekleştirilen projenin önemine değinen Kaya, emeği geçenlere teşekkür etti. 

‘DERDİMİZ İNSAN ODAKLI HİZMET’
AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan da, 800 derneğin içinde başarılı çalışmalara imza atan Çorum Çölyak Derneği Başkanı Fatma Müjgan Demir ve yönetim kurulunu tebrik etti. 
‘Glutensiz Mutfak Uygulamaları’ projesinin çok faydalı olduğunu belirten Ceylan, ”İlimizdeki toplum yararına katkı sunan tüm STK’larımıza yaklaşık 2 milyon TL’lik destek sağladık. Bu desteğin sağlanmasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya sizler adına teşekkürü bir borç biliyorum. Bizim derdimiz insan odaklı hizmet etmek ve insanı merkeze alarak ona göre hizmet etmektir.” dedi.

TEŞEKKÜR VE KATILIM BELGELERİ VERİLDİ
Konuşmaların ardından şef ve şef yardımcılarına teşekkür belgesi, kursiyerlere de katılım belgeleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Ekim 2015’te kurulan Çorum Çölyak Derneğinin kuruluşunun 6. yılına  özel olarak hazırlatılan yaş pasta, misafirler, çölyaklı çocuklar ve katılımcılarla birlikte kesildi. 
Kapanış toplantısı, glutensiz yiyecek ikramlarının yer aldığı kokteyl ile sona erdi. (Haber Merkezi)