RECEP MEBET
İtalya’da çalışan Çorumlu gurbetçiler ve ailelerinin Türkiye’de ödedikleri sigorta primleri ve emeklilik işlemlerinde çeşitli problemlerin yaşandığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayten Biçici, 14 yıldır düzenli olarak ödediği sigorta primlerinin yurt dışında geçirdiği süre nedeniyle iptal edilmesine tepki gösterdi. Karşılaştığı problemin çözümü için yaptığı tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını anlatan Biçici, emeklilik hayali kurarken yaşadığı durum karşısında şok olduğunu söyledi.

Kendisi ve eşinin yanı sıra İtalya’da çalışan çok sayıda Çorumlu’nun aynı sıkıntıyı yaşadıklarına işaret eden Biçici, yetkililere seslenerek “Gurbetçilerin sigorta mağduriyeti giderilsin” çağrısında bulundu. Biçici, şöyle konuştu: “Konaklılı bir aile olarak 2004 yılında eşimle birlikte İtalya’ya gittik. Yurtdışındanmemleketimize tatile geldiğimizde Tarım
Sigortası için müracaatta bulundum. Aradan geçen 14 yılda primlerimi düzenli olarak ödedim. 2013 yılında yurda döndükten sonra da mükellefiyetimi yerine getirmeye devam ettim. Daha sonra emeklilik vaktimin hesaplanması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat ettim. SGK’dan verilen cevap yazısında ödediğim tüm primlerin geçersiz olduğu ve emekliliğe bir faydası olmayacağı belirtildi. Üstelik bugüne kadar yatırdığım tüm primlerin iade edilmeyeceği de tarafıma bildirildi.
Eşim de aynı problemle karşılaştı. Hatta borçlu bile çıkartıldı. İtalya’da çalışan çoğu hemşehrilerimizin aynı sıkıntı ile karşı karşıya olduğunu öğrendim. Yaşadığımız mağduriyetin giderilmesini istiyor, yetkililerden acilen çözüm bekliyoruz.”