Samsunun Havza ilçesinde Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu tarafından yapılacak Hattuşa Vacation Termal Club Havza Termal Otel, Devre mülk ve tatil köyü kompleksinin yapım çalışmalarına başlandı.

Bir süredir tanıtım ve temel kazı çalışmaları süren dev yatırım için tatil merkezinin kurulacağı Kaplıcalar Bölgesindeki alanda temel atma töreni düzenlendi.

Temel atma töreninde ilk olarak bir konuşma yapan Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu Başkanı hemşehrimiz Mehmet Ali Doğan hayata geçecek olan proje ile Havza’da ki kaplıca işletmeciliği anlayışının değişeceğini belirterek, “Dünya’da termal sağlık pastası büyüdüğü halde Türkiye bu pastadan gerekli payı alamamakta. Amerika bu pastada 5.5 milyar dolar, Avrupa Birliği ülkeleri 3.5 milyar dolar pay alırken Türkiye sadece bu pastadan 20 milyon dolar almakta. Türkiye jeotermal kaynaklar bakamından dünya’da 7., Avrupa’da 1. sırada. Ülkemizde termalle ilgili yanlış alı vardır. Termale yaşlılar gider. Hayır termale gitmek için yaşlı olmaya gerek yok. Sağlıklı kalmak içinde termal kullanılır. Havzamız termalde tarihi bir ilçemiz ama termal kullanımdan bilimsel termal kullanıma geçmiş bir ilçe değil. Termal tesisler uzun süreli konaklamalı tesislerdir. Burası hem sağlık, hem tatil hem de yatırım merkezi." dedi.

"Yaklaşık bin kişiye aş ve iş imkanı sağlanacak"

Şirket olarak 10 yılda 5 yatırım yapma hedefimizin son halkası Havza. Burayı tercih etmemizde Sayın Belediye Başkanımızın sıcak ve samimi yaklaşımları önemli bir etken oldu. Yapmış olduğumuz talep analizleri sonucunda projemizi şekillendirdik. Havza’da bu doğal su hamam suyu olarak kullanılmakta idi. Biz bu zihiniyeti değiştireceğiz. Havza yatırımı devam eden Termal Fizik Tedavi Merkezi olan bir ilçemiz. Geleneksel termali medikal termal ile birleştirme için Havza’da bir ihtiyacımız yok. Yapılan bu yatırım ile bölgede yaklaşık bin kişiye aş ve iş imkanı sağlanacak. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Havza’da yatırım yapmaktan çok mutluyum. Bu yatırımın maliyeti yaklaşık 100 milyon lira ve bu yıl içerisinde temel atacağız. İlçemizde termal su var. İnşallah 400 kişiye istihdam sağlayacağız, dolaylı olarak bu sayı 1000 kişiye ulaşacak. İlçemize, bölgemize hayırlı olsun.”

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz 100 milyon lira değerindeki yatırımın ilçeye kazandırılması için 2 yıldır yoğun mesai harcandığını belirterek; “Böyle önemli bir günde Atatürk’ün ilçemize teşriflerinin 99. Yıl dönümünde böyle önemli bir tesisin temelin atılması bizler için çok önemli. İlçemize en önemli vaatlerimizden biri ilçemizi termal sağlık turizm merkezi haline getirecek yatırımların yapılmasını sağmaktı. İnşallah bu vaadimizi yerine getirmiş olcağız. Havza artık hamam işletmeciliğinden profesyonel termal sağlık işletmeciliğine geçiş yapacak. Yapılan bu yatırım ile aynı zamanda ilçemizde istihdam alanları oluşacak. Yapılacak bu yatırım ilçemiz için öncü olacak ve daha başka yatırımcıların ilçemize gelmesinin yolunu açacaktır. Bu yıl temelin atacağımız ve maliyeti 100 milyon lira olan projemizi Atatürk’ün Havza’ya gelişinin 100. yılında tamamlamayı hedeflemekteyiz. İlçemize bu yatırımı gerçekleştirecek olan Doğan Jeotermal Şirketler Gurubu Başkanı Mehmet Ali Doğan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. İlçemize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise Samsunun potansiyellerinin çok fazla olduğunu belirtti ve ekledi; “ Samsun ışığın yakıldığı şehir. Cumhuriyetin ilk adımın atıldığı şehir. Havza şifsa arayanların durağı. Havza kurulacak bu tesis ile Karadeniz ve ülkemizde önemli bir termal tatil merkezi olacak.”

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, bir Havzalı olarak her zaman gurur duyduğunu belirterek; “Havza ilk kıvılcım çakıldığı yerdir. Şimdi ise temeli atılacak bu tesis ile Havza hem istidam sorununa çözüm bulacak hem de termal ve sağlık turizminde adından söz ettirecek. Bu yatırımı gerçekleştiren Sayın Mehmet Ali Doğan’a ve ekibine teşekkür ederim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, yıllarca Türkiye’de termal suyun aktığını ve insanların baktığınının altını çizdi; “Şimdi su boşa akmayacak. Bundan sora termal sular heba edilmeyecek. Türkiye’de yatırım yapılmaz diyenlere en büyük gösterge budur. Burada yapılacak yatırım hem ekonomiye hem de istihdama fayda sağlayacak.”

Son olarak konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak ise tesisin Samsun’a hayırlı uğurlu olmasını dileyerek; “Samsun meşale kenti, ilklerin kenti. Kurulacak tesis Havzanın ve Samsun mesafe almasında önemli b katkı sağlayacak. Samsun Karadeniz’in kapısı. Samsun potansiyelleri ile bölge ili olma konumunda. Havza termal tesisler maalesef 2 bin yıllık ve Atatürk’ün ‘Şiyap oldum’ dediği şifalı kaplıcalar sadece bölge insanına hizmet vermiş. Yapılacak bu tesis hem Havzanın hme de Samsun’un turizm’deki çıkmazını kıracak ve yol açacak bir ilk olacak. Yatırımcı arkadaşı tebrik ediyorum. Yatımın ilçemize kazandırılmasında büyük emeği olan Belediye Başkanımız Murat Bey’e teşekkür ederim. Mehmet Ali Doğan Bey bana son derece güven verdi. Kardeşimiz Türkiye’de bu işin duayeni. Yaptığı tesisleri ortada. İnşallah bu tesisi de bitirerek Havza’ya ve Samsun’a katkı sağlayacak. Yatırım ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Konuşmanın ardından Samsun Vali Osman Kaymak tarafından Türkiye’de çok sayıda yatırımı bulunan Arap işadamı Abdulkadir Hadi’ye plaket takdim edildi.

Daha sonra Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Havza Kaymakamı Metin Yılmaz ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz tarafından basılan butonlar ile tesisin ilk temel betonu atıldı.

Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Havza Kaymakamı Metin Yılmaz ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ile diğer katılımcılar daha sonra tesis alanını gezerek bilgiler aldılar.