Milliyet haber sitesinin ‘Türkiye'de görülmesi gereken 20 müze ve ören yerleri’ başlıklı haberinde listede Hattuşa da yer aldı.

İnsanlığın ilk yerleşimlerine ev sahipliği yapan, medeniyetlerin ilk defa doğduğu Türkiye toprakları dünyanın en zengin tarihine ev sahipliği yapıyor. Bu birikim günümüzde müze ve ören yerleriyle ziyaretçilerin ilgisine sunulmakta. 
İşte Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken 20 müze ve ören yeri;
“Hatay Arkeoloji Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep, Efes Antik Kenti İzmir, Troya Müzesi Çanakkale, Ayasofya İstanbul, Sagalassos Burdur, Nemrut Dağı Adıyaman, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Pera Müzesi İstanbul, Bergama Antik Kenti İzmir, Assos Antik Kenti Çanakkale, Hattuşaş Antik Kenti Çorum, Göbeklitepe Şanlıurfa, Ani Harabeleri Kars, Side Antik Kenti Antalya, Sümela Manastırı Trabzon, İshakpaşa Sarayı Ağrı, Laodikeia Antik Kenti Denizli, Sardis Antik Kenti Manisa, Halikarnas Tapınağı Bodrum, Muğla.”

Türkiye'de görülmesi gereken 20 müze ve ören yeri listesinde yer alan Hattuşa ancak ziyaretçi sayısında diğer müze ve ören yerleri ile yarışacak seviyeye gelemedi. 20 müze ve ören yerleri arasında en az ziyaretçi sayısına sahip olan Hattuşa hak ettiği değeri bir türlü göremiyor. Diğer müze ve ören yerleri ortalama yılda 1 milyonun üzerinde turist çekerken, Hattuşa 100 bin seviyesinde kalıyor. 

1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez oldu. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö. 1700’lerde Kuşşara şehrinin kralı Anitta tarafından alınan Hattuşa, yine Anitta tarafından yıkıldı. Yazılı kayıtlarda Anitta ilk Hitit kralıdır. Yaklaşık yüzyıl kadar sonra şehir, I. Hattuşili tarafından tekrar kurularak 400 yıldan uzun bir süre hüküm sürecek olan bir uygarlığın başkenti haline getirildi. Günümüzde görülebilen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmakta.