M.BURAK YALÇIN
Çorum Çölyak Derneği Başkanı Fatma Müjgan Demir, derneklerini 4 yıl önce kurduklarını, bu süreçte ise birçok faaliyetlere imza attıklarını belirterek, “Her geçen gün çölyaklılara daha faydalı olabilmeyi amaç edindik” dedi. Çorum Çölyak Derneği Başkanı Fatma Müjgan Demir, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Dernek binasında gerçekleşen basın açıklamasında Çorum Çölyak Derneği Yöneticilerinden Mustafa Azak, Ömer Yıldırım veHüseyin Özden ile Çölyak gönüllüsü Mustafa Balaban hazır bulundu. Çorum Çölyak Derneği Başkanı Fatma Müjgan Demir, 4 yıl önce derneği kurduklarını belirterek, bu süreçte hastalığı anlatabilmek için çok sayıda paneller, seminerler, söyleşiler ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini söyledi.

DEMİR, İŞBİRLİĞİ YAPTIKLARI KURUMLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Fatma Müjgan Demir, derneklerine desteklerinden dolayı işbirliği yaptıkları Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne de teşekkür etti.

‘ÇÖLYAK BİR YAŞAM TARZI OLARAK HAYATAYERLEŞMESİ GEREKİYOR’
Çölyak’ın bir yaşam tarzı olarak hayata yerleşmesi gerektiğini ifade eden Demir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Çölyak hastalığı ile karşılaşıldığında sağlıklı bir yaşam için gerekli olan en önemli şeylerden biri dikkattir. Çölyaklılar yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri için glutensiz yaşama azami önemi göstermelidir.Dernek olarak tanı almış kişilere glutensiz beslenmede yol gösteriyoruz. Dikkat etmeleri gereken hususları anlatıyor, hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Hayatımızın merkezinde olan buğday ve çeşitlerini hayatımızdan çıkarınca nasıl beslenilecek, glutensiz ürünler nereden temin edilecek ve evde çapraz reaksiyonla bulaşmanın önüne nasıl geçilecek hakkında bilgiler veriyoruz. Ayrıca psikolojik olarak destek veriyoruz. İlk tanı alındığında hepimiz aynı durumdaydık. Okul, yurt gibi toplu yaşanılan yerlerde çölyaklılar büyük zorluklar yaşamakta ve bunlarla mücadele edebilmeleri için kendi gibi insanların ve derneğimizin yardımına ihtiyaç duymaktadır.

‘SPONSOR BULABİLİRSEK İFTAR YAPACAĞIZ’

Dernek kurulmadan önce glutensiz ürünlere ulaşma imkânı ve ürün çeşitliği çok azdı. Ama bugün kurumlarla yaptığımız ikili görüşmeler neticesinde birçok markette
glutensiz reyonlar da ürün çeşitliği çoğaldı. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’ etkinliklerimiz kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte bir yürüyüş düzenledik ve katılanlara yürüyüş sonunda çölyak hakkında bilgi verdik. Ayrıca ramazan olması nedeniyle bir glutensiz iftar planladık. Sponsor bulabilirsek iftarımızı gerçekleştireceğiz.”

AZAK: EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARDAN
Demir’den sonra söz alan Çorum Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak ise çölyak hastalığının dünyanın en sık görülen kronik hastalıklarından birisi olduğunu ifade ederek, “Genetik olarak yatkın bireylerde gluten içeren gıdalara karşı barsaklardakalıcı intolerans sonucunda gelişen çoklu sistem tutulumu ile giden ve bağışıklık sistemi bozukluğu nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Yaşamın her döneminde görülebilir. Çocukluk çağından başlayıp çok ileri yaşlarda çölyak tanısı alan hastalar vardır” dedi. Azak, şu durumlar olduğunda ise hastalıktan şüphelenilmesi gerektiğini söyledi: “Açıklanamayan ya da tedaviye yanıt vermeyen kansızlık, kemik erimesi olan çocuklar, ergenlikte gecikme, kısırlık, tekrarlayan düşükler ve nedeni bulunamayan veya tedavi edilemeyen her türlü rahatsızlıklarında çölyaktan şüphelenilmelidir.”

‘ANNE SÜTÜ ALANLARDA DAHAAZ GÖRÜLÜYOR’
Tek tedavisinin ömür boyu glütensiz diyet olduğunu da dile getiren Azak, “Çölyak şu anda ilaçlarla veya başka tedavilerle iyileşmez. Gluten buğday, arpa ve yulaftan imal edilen ürünlerde yer alır. Ayrıca gluten birçok üründe raf ömrünü uzatmak için koruyucu madde ya da yapıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Hatta krem veya diş macunu gibi yiyecek olmayan birçok üründe de gluten vardır. Çorum Çölyak
Derneği sitemizde bu glutensiz ürünlerin listesi aylık yayınlanmaktadır. Çölyaklıların bu listelere uygun glutensiz diyet yapmalarının hayati önemi vardır. Araştırmalara göre bebekleri ilk altı ay sadece ama sadece anne sütü ile beslemek ve glutenin bebeğin diyetine 4. ve 7. ayı arasında ve anne sütü alırken veren ailelerde diğer şekilerde beslenen çocuklara göre daha az çölyak görüldüğü bulunmuş” diye konuştu.