Hitit Üniversitesi öğrencilerinin, sağlık, makine ve imalat teknolojileri alanlarında hazırladığı 12 proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye değer bulundu.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2020/2. Dönem bilimsel değerlendirme sonuçlarını açıklandı. Hitit Üniversitesi’nden 15 projenin sunulduğu program kapsamında, 6’sı makine mühendisliği, 1’i elektrik ve elektronik mühendisliği, 2’si endüstri mühendisliği, 3’ü moleküler biyoloji ve genetik alanında olmak üzere toplam 12 projenin desteklenmesi kararlaştırıldı.

Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Chamberlain Tagni Fossi’nin “Eklemeli İmalat Teknolojisi ile Üretilmiş Farklı Bağlantı Yüzey Alanlarına Sahip Yapıştırmalı Bağlantıların Çevresel Koşullar Altındaki Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi”, Engin Haydar Bektaş’ın “Isı Depolamalı Dirençlerle Bir Güneş Kolektörünün Etkinliğinin Arttırılması”, Büşra Kaya’nın “Yüksek Alüminyum Çeliklerinin Sürekli Dökümü için Lime-Alümina Esaslı Kalıp Tozlarının Geliştirilmesi”, Uğurcan Çelik’in “3-B Yazıcılar ile Üretilen Ürünlerin Yüzey Kalitesinin İyileştirilmesinin Ürünlerin Mekanik ve Tribolojik Özelliklerine Etkisi” ve Zeliha Örnek’in “3-B Yazıcı İle Büyük Boyutlu Parçaların Üretilmesi İçin Yöntemlerin Geliştirilmesi”, Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Ceyda Özmen ve Şevval Topçu’nun “Görüntü İşleme Yöntemi ile Kapalı Mekanlar İçin COVID-19 Mesafe Kuralı Uyarı Sistemi Geliştirilmesi”, Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Gaye Nur Başol’un “Kovid-19 Aşı Nakil Çantası Geliştirilmesi” ile Zeynep Kaya ve Zeynep Yücel’in “Yapay Sinir Ağı Kullanılarak Endüstriyel Seramik Atık Malzemelerinden Geliştirilen Fren Balatalarının Sürtünme Katsayısının Tahmini”, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Rama Abdülhamid ve Esra Özel’in “Kakao Tozuna Keçiboynuzu Tozu İlavesi ile Yapılan Tağşişinin Saptanmasında Alternatif Yöntemlerin Geliştirilmesi”, Yusuf Sağır, Hanife Çakal ve Esma Elmacı’nın “Seramik Takviyeli Kompozit Mg alaşımlarının yapay vücut solüsyonlarında biyo-uyumluluk incelemeleri”, Buket Uysal, Sena Nur Susamcı ve Suzan Kübra Şahin’in “Kolorektal Kanserde Hipoksi Durumunda Matriks Metalloproteazların Jelatin Nanopartiküllere Enkapsüle Doğal Bir Polifenol ile İnhibisyonu” ile Mücahit Ebrar Çuluk’un “Un Yem Sektöründe Kullanılan Pnömatik Sistemlerin Geometrik Optimizasyonu” başlıklı projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler arasında yer aldı.

Öğretim elemanları ve Proje Koordinasyon ve Yönlendirme Ofisi ile Teknoloji Transfer Ofisi’nin koordinasyonunda, öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin, makine, imalat ve sağlık teknolojileri alanında önemli yenilikler ortaya koyması bekleniyor.

‘MAKİNE VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ ALANINDA ATAĞA GEÇMİŞ DURUMDAYIZ’
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Türkiye’de makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan tek üniversite olarak Hitit Üniversitesi’nin kabul edildiğine işaret ederek, bu alanda atılan adımların sonuçlarının yavaş yavaş görülmeye başlandığını söyledi.

“TÜBİTAK’ın desteklemeye değer bulduğu öğrenci projelerimiz, ağırlıklı olarak makine ve imalat teknolojilerine yönelik” diyen Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

“İhtisaslaşmayı ciddi bir husus olarak ele alarak, Çorum’un kabiliyeti, niteliği ve iş hayatı itibarıyla makine ve imalat teknolojileri alanında bir süredir adeta atağa geçmiş durumdayız. YÖK bu anlamda bize destek vereceğini deklare etmişti. Bu konuda her türlü desteği alıyoruz. 1 yıldır biz altyapısını, planlamasını müthiş hızla ve detaylı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Proje Koordinasyon ve Yönlendirme Ofisimiz ile Teknoloji Transfer Ofisimizi hayata geçirerek, üniversitemiz çatısı altında akademik personelimizin ve onların danışmanlığında öğrencilerimizin proje çalışmalarına ivme kazandırdık. Özellikle makine ve imalat teknolojilerine yönelik projeleri önemsiyoruz. Hitit Üniversitesinin özgün bir yapıda, makine ve imalat teknolojilerinin amiral gemisi olması için gayret ediyoruz. TÜBİTAK’a sunulan ve desteklenmeye değer görülen öğrenci projelerimiz, bu açından önemli.’

‘COVİD-19 İLE MÜCADELEYE KATKI SUNACAK 2 AYRI PROJE HAZIRLANDI’ 
Hitit Üniversitesi öğrencilerinin sunduğu projeler arasında Covid-19 ile mücadeleye katkı sunacak projelerin de yer aldığına işaret eden Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:

“Bizim için araştırma geliştirmeye ihtiyaç duyan kim ve hangi sektörümüz varsa onlarla temas halindeyiz. Şu an içinde bulunduğumuz süreçte, tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salgınına karşın bir mücadele veriliyor ve biz bu mücadelede kayıtsız kalamazdık. Bu mücadelenin daha etkin yürütülmesine önemli katkı sunacak 2 ayrı proje hazırlandı. ‘Kovid-19 aşı nakil çantası’ geliştirilmesine yönelik proje, aşı malzemesinin güvenli naklini sağlamayı öngörürken, ‘Görüntü İşleme Yöntemi ile Kapalı Mekanlar İçin COVID-19 Mesafe Kuralı Uyarı Sistemi Geliştirilmesi” projesi ile de kapalı mekanlarda sosyal mesafe uygulamasının etkinliğini artıracak sistemin oluşturulması planlanıyor. Kişilerin mesafe koruma kurallarına mümkün olduğunca uyması için dijital teknolojiden yararlanılabilecek alt yapının oluşturulması ve böylelikle COVID-19 bulaş riskinin azaltılması için alınacak tedbirlere katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu projelerin TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye değer bulunmasından dolayı mutluyuz.”

Prof. Dr. Öztürk, projeleri kabul edilen öğrencileri ve destek veren öğretim elemanlarını tebrik ederek, başarılı bir çalışma dönemi geçirmeleri temennisinde bulundu. 

Editör: Haber Merkezi