M.BURAK YALÇIN
Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında İŞKUR tarafından Çorum’da işe yerleştirilecek 450 kişilik kontenjan için başvurmak isteyen vatandaşlar, İŞKUR İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
9 AY İSTİHDAM EDİLECEKLER
Çorum İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde 9 ay süreliğine istihdam edilmek üzere 450 kişinin alınacağı TYP için iş arayan vatandaşlar İŞKUR binasına akın ettiler.

 

SON BAŞVURU TARİHİ 14 EYLÜL
Son başvuru tarihi 14 Eylül Cuma günü olan TYP için önümüzdeki hafta noter huzurunda kura çekilerek 450 kişi belli olacak.

 

NEREYE KAÇ PERSONEL ALINACAK
Kontenjan dağılımı ise şöyle oluştu: “İl Milli Eğitim Müdürlüğü 172 kişi, Alaca Milli Eğitim Müdürlüğü 40 kişi, Bayat Milli Eğitim Müdürlüğü 25 kişi, Boğazkale Milli Eğitim Müdürlüğü 10 kişi, Dodurga Milli Eğitim Müdürlüğü 10 kişi, İskilip Milli Eğitim Müdürlüğü 40 kişi, Kargı Milli Eğitim Müdürlüğü 10 kişi, Laçin Milli Eğitim Müdürlüğü 10 kişi, Mecitözü Milli Eğitim Müdürlüğü 15 kişi, Oğuzlar Milli Eğitim Müdürlüğü 13 kişi, Ortaköy Milli Eğitim Müdürlüğü 10 kişi, Osmancık Milli Eğitim Müdürlüğü 40 kişi, Sungurlu Milli Eğitim Müdürlüğü 40 kişi, Uğurludağ Milli Eğitim Müdürlüğü 15 kişi”
Bir kişinin aynı anda açılacak TYP’lerden yalnızca bir tanesine başvuru yapabileceğini aktaran İŞKUR Müdürü Ali Şahan’da programın başvuru şartları ile ilgili şunları söyledi: “Başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP’lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre aynı adreste ikamet eden kişilerden şartları sağlayan herkes başvuru yapabilecek ancak bir kişi katılımcı olarak belirlenecektir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak ulaşılabilen en yakın döneme ait gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen net asgari ücretin üç katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişiler TYP’ye katılamaz. Yurtlar ve sığınma evleri, vb. toplu yaşam alanlarında ikamet edenler için bu şart aranmaz. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişiler TYP’ye katılamaz. Katılımcı seçimi ile belirlenen listeler nihai liste olmayıp gerekli inceleme ve kontrol işlemleri sonrasında kesinleşecektir. İnceleme işlemleri tamamlanmadan programlar başlatılmayacaktır.

 

PROGRAMA BAŞVURU ŞARTLARI
İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 18 yaşını tamamlayarak 19 yaşından gün almış olmak, açıköğretim hariç öğrenci olmamak, kamudan emekli, malul aylığı almamak, işgöremezlik ödeneği alanlar TYP ye katılabilir, son bir yıl içerisinde yüklenici kurumun çalışanı olmamak, son altı ay içerisinde İŞKUR’un diğer programlarından (Kurs ve İşbaşı Eğitim programından) faydalanmamış olmak, son bir yıl içerisinde Toplum Yararına Programlardan (TYP) dokuz aydan az faydalanmış olmak. 5510 sayılı Kanunun 4. Maddesinde b fıkrasının 4. bendindeki tarımsal faaliyette bulunanlar ile aynı kanundaki Ek-5 tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığı kapsamında olan kişilerin TYP’ye başvuru yapmalarında ve programa katılmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Kuruma kayıtlı olduğu hâlde TYP düzenlenen alanda ve konuda çalışma izni belgesi olmayan yabancılar ile iş akdi askıda olan mevsimlik işçiler ve Engelli olmaları nedeniyle aylık bağlananlar TYP’ye katılamazlar.”