M.BURAK YALÇIN
Prof. Dr. Varis Çakan, İslam dünyasının Moğol istilası öncesi yaşadığı çöküşü yaşadığını belirterek, “Bilge Kağan, kendi menfaatini devletinin, milletinin menfaatinin üstünde gördüğü için Türk milleti mahvoldu diyor. Aynı duruma geliyoruz” dedi.

Türk Ocakları Çorum Şubesi, Ocakbaşı Sohbetleri kapsamında “Kanayan Yaramız Doğu Türkistan” konulu konferans gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz Cuma akşamı Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Çorum Türk Ocakları Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar, Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül ve Türk Ocaklılar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açış konuşmasını programa Çorum Türk Ocakları Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar yaptı.

ÇAĞLAR: DOĞU TÜRKİSTAN’DA İNSALIK ÖLÜYOR FAKAT ÜMMET SESSİZ’
Doğu Türkistan’da insanlığın öldüğünü fakat dünyanın ve ümmetin sessiz kaldığını belirten İrfan Çağlar, “Zulmün karşısında susan zulme ortaktır. Farkında olmadan vebal üstleniyoruz. Zulme ortak oluyoruz, dilsiz şeytanlığa soyunuyoruz. Yeri geldiğinde milliyetçilikten, vatanseverlikten, Müslümanlıktan övünüyoruz. Anlatamadığımız, izah edemediğimiz bir tepkisizlik, sessizlik, kimliksizlik yaşanıyor” dedi.

‘SESSİZLİĞİN SEBEBİ DÜNYEVİ HESAPLARA DAYANIYOR’
Bu sessizliğin temelinin basit, dünyevi hesaplara dayandığını da ifade eden Çağlar, “Doğu Türkistan bizim özümüz, ruhumuz, çıkış kaynağımızdır. Gözlerinde sevgileri, beklentileri Türkiye’ye yönelik ama Türkiye sessiz. Daha da kötüsü dünyanın sessizliğini anlayabiliyoruz ama milletin sessizliğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Sessizliğin temeli basit, dünyevi hesaplara dayanıyor. Çin’in gücü, ticaret potansiyeli pek çok ülkenin, milletin hesap yapmasına vesile oluyor. Hesap yapa durun siz, sizin hesabınızın üstünde Allah’ın hesabı var. Kurtuluş, mazlumun yanında olmakla mümkündür. Kurtuluş, zalimin karşısına delikanlı gibi çıkmakla mümkündür. 16 devlet kuran, gittiği yerlere huzur götüren bu milletin yaşadığı akıbet bu olmamalı. Silkinip, ayağa kalkmalıyız” ifadelerini kullandı.

ÇAKAN: TÜRK MİLLETİ ELBET DİRİLECEK
Programa konuşmacı olarak katılan Uygur Türk’ü Prof. Dr. Varis Çakan da İslam dünyasının Moğol istilası öncesi yaşadığı manevi çöküşü yaşadığını vurgulayarak, Türk milletinin elbet dirileceğini söyledi.

‘EKONOMİMİZ İYİ OLSAYDI ÇİN BU ZULMÜ YAPAMAZDI’
Çin’e güç imkanını Amerika’nın sunduğunu ve 1980 öncesi Çin’in aç, sefil bir toplum olduğunu da hatırlatan Varis Çakan, “İMF’den kurtulduk derken Çin’e tutulduk. Bugün dünyanın ilk 10 ekonomisine girseydik Çin, Doğu Türkistan’da bu zulmü yapamazdı.
Çin’in Doğu Türkistan’da son zamanlarda uygulamakta olduğu aşırı baskıcı politikaları dünya basınında da yer almaya başladı. Çin’in Doğu Türkistan’da camilere ve mescitlere yönelik uyguladığı sıkı denetim ve yasaklar artık evlerde de uygulanmaya başladı” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE VE İSLAM ÜLKELERİNE ÇIKMALARI TAMAMEN YASAK’
Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı zulümleri de anlatan Çakan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “2017 yılı Mart ayından itibaren bölgede yaşayan Doğu Türkistanlı Türklere neredeyse pasaport verilmezken önceden verilen pasaportlarda toplatılmıştır. Özellikle başta Türkiye olmak üzere Suudi Arabistan ve Mısır gibi 26 İslam ülkelerine çıkış tamamen yasaklanmış durumda. 

‘KAMERALARLA 24 SAAT GÖZETİLİYORLAR’
Çin hükümeti, son 20 yıl içinde çeşitli sebeplerle yurt dışına çıkan tüm Uygur Türklerini kadın erkek, çoluk çocuk, yaşlı ve hasta demeden adete üstü açık hapishanelere dönüşen sözde eğitim kamplarına toplayıp, sözde vatanseverlik eğitimine tabi tutmakta. Eğitimin süresi belirsiz ve bu süre zarfında kamp sakinleri aileleri ile görüştürülmüyor. Genç kadın ve erkeklerin kalma süreleri ise daha uzun ve nerede kaldıklarını kimse bilmiyor. Ailelerine bilgi de verilmiyor. Adeta her tarafı kameralarla donatılan sözde eğitim kamplarında içerdekiler gece gündüz gözetilmekte ve taciz edilmektedir. Bazı kişilerin sözde eğitim kamplarında hastalıktan ve işkenceden öldüğü de bilinmektedir.”
Program sonunda konuşmacı Varis Çakan’a plaket ve hediye takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi