M.BURAK YALÇIN

Çorum Kafkas Kültür Derneği, 50. yıl etkinlikleri kapsamında “Kaf Dağı’nı Aşan Ezgiler” isimli bir program düzenledi.

Önceki akşam Devlet Tiyatro Salonu’nda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Başkanı Yaşar Aslankaya, Çorum Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nilüfer Hatice Kaya ve çok sayıda izleyici katıldı.


Programın açış konuşmasını yapan Çorum Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nilüfer Hatice Kaya, derneklerinin çerkez kültürünün yaşatılması ve sonraki kuşaklara aktarılması hususunda üzerlerine düşen görevi sürdürmeye çalıştığını belirterek, “Etkinliklerimizin en önemlisi ise Gazipaşa İlkokulu’nda özveri göstererek açmış olduğumuz Çerkezce seçmeli dersi sınıfıdır. Bu sınıfın açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Vali Yardımcısı Recep Yüksel de gönüllü bir oluşumun 50. yılını kutlamasının önemli olduğunu dile getirerek, “Sizleri tebrik ediyorum, kutluyorum. Atatürk’ün söylediği “Ne mutlu Türküm diyene” şemsiyesi vurgusu altında Anadolu topraklarında her vatandaşımız başımızın tacıdır. Devletimizi güçlü kılacak her katkı, her birey başımızın tacıdır. Çerkezler gücümüze güç katan önemli bir ögedir. 

KAFFED Federasyonu Başkanı Yaşar Aslankaya ise çerkez dilinin dünyanın en eski, en zengin ve en köklü dillerden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, “Sahibi olan çerkezler çok şanslılar. Bu kadar köklü bir dil grubunun bu coğrafyada kaybolmasına izin vermeyelim.  Bilmeyenlere yeniden okuma yazma öğretmek ve dili yeniden ayağa kaldırmak için çabalıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız bize imkân tanıdı ve okullarda seçmeli ders haline getirdi. Türkiye'nin birçok ilinde okullarda oluşturulan sınıflarda Çerkezce seçmeli ders olarak verilmeye başlandı. Dili öğrenmek isteyen 10 öğrenci için sınıf açılıyor” ifadelerini kullandı.


Dünyada hiçbir halkın dilini unutarak var olma mücadelesi yapamayacağını da söyleyen Aslankaya, konuşmasını şu sözlerle tamamladı. ”Dilimizi unutmamalıyız ki var olma mücadelemizi yapalım. Bu dil grubu ilelebet yaşasın. Kaybetmek üzere olduğumuz dili yeniden hatırlarsak, bu dil ve kültürü birlikte götürürsek var oluruz. Çerkezler bu ülkenin en önemli unsurlarıdır. Dürüsttür, kahramandır ve çalışkandır. Tüm kritik yerlerde onlara görev verilir. Bu özellikleri genetiklerinden alırlar. Dilini ve kültürünü unutmuş bir Çerkezin ne yaşadığı ülkeye ne de kendisine bir faydası olur.”
Konuşmaların ardından gecede, özgün tarzları ile dikkat çeken Aslan Thakumaşe, Azıda Mış, Tatyana Trekyay ve Betal Iuan gibi isimler konser verdi. 
Dernek bünyesindeki Hatti Halk Dansları Topluluğu'da yaptıkları gösteri ile izleyicileri mest ettiler.