FATİH BATTAR
Çorum’da Koronvirüs nedeniyle yaklaşık 6 aydır iş yapamayan kırathane esnafı, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ÇESOB) önünde eylem yaptı.

Pandemi sürecinde 2,5 ay kapalı kaldıktan sonra 1 Haziran itibarıyla yeniden açılan kahvehanelerde önlemler kapsamında yarı kapasite çalışılması ve oyun oynamanın yasak olması ile birlikte gelirlerinin azaldığını belirten esnaf, basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. 

Mağdur durumda olduklarını ve bir çok esnafın iş değiştirmeyi düşündüğünü belirten esnaflar, önlemlerle birlikte oyun oynamanın serbest bırakılmasını istedi.
ÇESOB önünde gerçekleşen eyleme ÇESOB Başkanı Recep Gür de destek verirken, eylemde bir açıklama yapan Gür; “Kahveci esnafımız pandemi sürecinde yaklaşık 2.5 ay kapalı kalarak büyük fedakarlık gösterdi. 1 Haziran normalleşme süreci ile birlikte kapalı olan bütün işyerleri yeniden açıldı ama bu süreçte en fazla zararı gören esnaflarımızdan biri de kahveci esnafımız oldu. Şu anda yarım kapasite çalışıyorlar ve çok mağdur durumdalar. İnşallah esnafımızın sorunları bir ön önce çözüme kavuşur.” şeklinde konuştu

Kahveciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Nesimi Özkubat da devletin her zaman yanında olduklarını ama devletin de kendilerinin yanında olmasını istediklerini belirterek; “6 ay önce Koronavirüs vakasıyla karşı karşıya kaldık. Devletimizin talimatıyla işyerlerimizi kapattık. 1 Haziran normalleşme süreci ile yeniden hizmet vermeye başladık ama oyun yasağıyla esnafımız iş yapamıyor. Bununla iligli müracatlarımız ve görüşmelerimiz oldu, devlet büyüklerimize ilettiğimiz taleplerimiz oldu ancak bugüne kadar hiçbir sonuç alamadık. Biz devletimizin yanındayız. Dün olduk bugün de olmaya devam edeceğiz ancak devletimiz de bizim yanımızda olsun.” diye konuştu 

Özkubat, hükümetin almış olduğu tüm tedbirleri saygıya karşıladıklarını ancak kahvehanelerin yaklaşık 500 yıllık bir kültürden geldiğini ifade ederek, "Vatandaşlarımızın stres atmak, arkadaşlarıyla birlikte hoşça vakit geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için işyerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte, bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masrafını dahi karşılayamamaktadır. Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, us, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Anayasamızın 173. maddesine göre devlet esnaf ve sanatkarlarını koruyucu ve kollayıcı tedbirler almakla yükümlüdür. Bu nedenle Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez neredeyse tamamen kepenk kapama noktasına gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

Pandemi sürecinden en fazla kahveci esnafının mağdur olduğunu vurgulayan Nesimi Özkubat, ekonomik olarak zarar gören, maddi olarak çok zor duruma düşen esnafların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bu durumda olan esnafımıza kira yardımı yapılmalıdır. Esnafımızın yanında çalışanlara ekonomik olarak mağduriyetleri giderilmelidir. Birikmiş olan elektrik, su doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelemesi yapılmalıdır. Kapalı olduğu süre boyunca SSK primleri ve vergileri devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları da faizsiz olarak yıl sonuna kadar ertelemesi yapılmalıdır" dedi 

Kahvehanelerin hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına da önemli ölçüde riayet ettiğini hatırlatan Özkubat, oyun oynatılmaya müsaade edilmesi halinde öngörülen tüm tedbirleri alacaklarını, kahvehanelerin biran önce normalleşmesini ve taleplerinin karışlanması için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ilgili bakanlıklardan beklenti içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi