MURAT ÇETİN
Kanserle Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bekir Şahin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "Erken teşhis hayat kurtarır. Bütün kanser türleri erken belirti göstermeyebilir, rutin kontrollerle erken teşhisin önemi hayat kadar değerlidir." dedi.


Kanser hakkında istatistik bilgileri veren Bekir Şahin, her yıl dünyada 8,8 milyon ölüm yaşandığına dikkat çekerek, kanserin göz ardı edilemeyecek kadar hayati bir konu olduğunu söyledi. 


Şahin, yaptığı yazılı açıklamada şunlara dikkat çekti, "Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünyada her yıl kansere bağlı 8.8 milyon ölüm gerçekleşmekte ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın 14 milyona (yılda) yükselmesi beklenmektedir.


Ülkemizde ki en son resmi rakamlar değerlendirildiğinde bir yıl içerisinde yaklaşık 96.200 erkek ve 67.200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin edilmektedir. Son 5 yıl verileri değerlendirildiğinde; kanser sıklığında herhangi bir artış ya da azalış olmadığı söylenebilir. 

Son verilerimizi genel olarak değerlendirdiğimizde; Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemi önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür.

Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. "Dünya Kanser Günü" her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır. 


Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır
Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3'den fazlasının gelişimi engellenebilir. Kanserin önlenmesi hususunda; alkolden ve tütün mamullerinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek (yeterli miktarda meyve ve sebze ile lifli gıda tüketimi), ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak (her gün 30-40 dk yürüyüş) oldukça önemlidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir. 

 

Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Bütün kanserler erken belirti vermemektedir. Yine de şüpheli belirtiler olduğu takdirde doktora başvurulması erken teşhis olasılığını arttırmakta, bu da tedavi sürecini ve sonrasını olumlu etkilemektedir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bireyler kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmeli ve erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır."


Ka-Der’i ziyaret ettiler
Kanserle Sağlıklı Yaşam Derneği (Ka-Der), 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle ziyaretçilerini ağırladı
AK Parti Belediye Başkan adayı Dr. Halil İbrahim Aşgın, MHP Belediye Başkan adayı İnşaat Mühendisi Kenan Şahin, MHP İl Başkanı Arslan Kaynar, Halk Sağlığı Başkanı Dr. Ahmet Barış, Ka-Der Başkanı Bekir Şahin ve yönetim kurulunu ziyaret ederek, kanserli hastalara şifa dileklerini aktararak, kanserin önlenmesi için alınması gereken önlemler hakkında sohbet ettiler.

Editör: Haber Merkezi