Kenevirin en zahmetli aşaması olan hasat sonrası havuzlama ve lif soyma aşamasının kolaylaşması için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında bir lif soyma makinası prototipi yapıldı.

50 bin farklı alanda kullanılan kenevir üretiminin en zahmetli aşaması da yeni makine ile daha kolaylaymış olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye’de kenevir üretimi ile ilgili yapılan çalışmalara dikkat çekildi.

Kenevirle ilgili yoğun bir bilgi kirliliği olduğunun belirtildiği açıklamada, “Ülkemizde tescilli kenevir çeşidi yok ve ilk defa Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi birlikte yerli kenevir tescili için süreç başlatılmıştır. inşaallah seneye ilk yerli çeşitlerimizin tescili ilgili kurumlar tarafından tamamlanacaktır. Bu çeşitler hibrit değil, kendi yerli materyalimiz ve seleksiyon yöntemiyle geliştirilen çeşitler olacaktır” denildi.

Şu an kenevirin üretiminin Samsun’un Vezirköprü ilçesi ve Kastamonu’da toplam 200 dekar civarında olduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Tabi sadece 200 dekar ekim alanı olan ve canlı tohum ithalatı yasak olan kenevirin tohumu da sınırlı miktardadır. Bu sorunu aşmak için de (tescil edilecek çeşitlerin tohumu piyasaya arz edilene kadar) teknik özellikleri son derece iyi olan Narlısaray popülasyonunun tohum çoğaltması için çalışmalar sürmektedir. Tescil süreci tamamlandıktan ve tohum üretimine geçilince, seneye tohum talebine önemli ölçüde cevap verilebilecektir. Pazarlama konusunda; kenevir için şu an yerleşmiş bir piyasa yok. Ancak konuya özel sektörün ciddi talepleri var ve kısa süre içerisinde pazarının da oluşacağını söz konusudur. Üreticinin pazar sorununun çözülmesi için ise mutlaka ya sözleşmeli tarım veya devlet tarafından alım garantisi verilmesi gerekmektedir. Kenevir ekimi serbest bırakıldı hususunda ise; kenevir yeni serbest bırakılmadı. Zaten 19 ilde kontrollü olarak üretim izni vardı, 2016 yılındaki yönetmelikte teknik bazı konularda düzenleme yapıldı. Tarımının zorluğu konusunda ise; kenevirin en zahmetli aşaması hasat sonrası havuzlama ve lif soyma aşamasıdır. Bunun için de Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün projeleri devam etmektedir. Şu an proje kapsamında bir lif soyma makinası prototipi yapıldı ve bu yıl kenevir denemelerinde kullandı, şu anda da Samsun’un Vezirköprü ilçesinde makina çalışmaktadır. Bu makina sayesinde keneviri havuzlamadan doğrudan makinaya vererek lifinin soyulması denemeleri devam etmektedir. Bu makine sayesinde kenevir tarımındaki en zahmetli aşama da bu şekilde mekanize edilmiş olacaktır. Kenevir bitkisi 50.000 farklı kullanım alanı ile gerçekten çok kıymetli bir bitkidir. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi son derece kıymetli bir bitki ve bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çalışmaları hızla devam etmektedir.”