Vakıf 19 Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bilan, Kadeş Barış Antlaşması’ndan yola çıkılarak Kent Meydanı’na Kadeş adının verilmesi önerisinde bulundu.
Uzun uğraşlar sonucu şehre kazandırılan meydan üzerinde yapılacak çalışmalarda hemen karar verilmemesi ve profesyonel bir ekiple çalışmaların enine boyuna yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Bilan, “Meydanın isminin Kadeş olması önemlidir. Kadeş Barış Antlaşması’ndan yola çıkılarak dünyaya barış, sevgi ve kardeşlik mesajı verilebilir. Ve bu mesaj Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ mesajı ile de çok örtüşecektir.” dedi.

Ayrıca meydana Hitit uygarlığını temsil eden, tüm dünyanın ilgisini çekecek Hitit mimarisi ve sanatından esinlenen bir Hitit çeşmesi yapılmasının da uygun olacağını ifade eden Bilan, yerli ve yabancı turistlerin yaralanacağı, bilgi edineceği, geçmişten günümüze bilgileri bugünlere taşıyan uluslararası eserlerin de olduğu bir kütüphanenin de meydanda olması gerektiğini söyledi. 

‘ÇORUM MUHTEŞEM BİR MEYDANA KAVUŞABİLİR’
Söylediklerinin sözde kalmaması için Vakıf 19 Yönetimi olarak Ankara’da çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Alper Bilan, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Ankara'da çok özel mimari işlere imza atmış Çorumlu bir mimar ve Hitit konusunda uzman profösörlerden oluşan bir grupla bu meydan için mimari bir proje hazırlıyoruz. Tabi ciddi ve güzel işler ortaya çıkarılması için zamana ihtiyaç var. Vakıf 19 olarak bu kente hizmetin borcumuz olduğunu biliyoruz. Biz bu projeyi bitirip ilgililere sunacağız. Bizim için işin kimin tarafından yapıldığının bir anlamı yok, önemli olan bu meydan en güzel şekilde memleket yararına ve kente gelir getirecek bir şekilde dizayn edilsin ve oraya gelenlere huzur, mutluluk versin. Vakıf 19 olarak bu kentin menfaatine gördüğümüz konularda yapıcı eleştiriler yapmaya devam edeceğiz. Ama sadece eleştirmeyeceğiz, gerektiğinde taşın altına elimizi koyup çözüm önerilerimizi de en üst seviyeden dile getireceğiz.
Umarım bu önerilerimiz dikkate alınır ve bu meydana acele ile bir şeyler yapılmaz. Hepimiz Çorum adına aynı taraftayız. Sabırla iyice araştırarak bilimsel ve tarihsel destek alınarak Çorum muhteşem bir meydana kavuşabilir. Bu meydan turizm adına çok önemli bir kazanç olacaktır.” 

Editör: Haber Merkezi