M.BURAK YALÇIN

Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, Kerkük’ün Ortadoğu’nun anahtarı olduğunu belirterek, “Çünkü Kerkük dünya petrollerinin yüzde 4’ünü üretiyor. Bir günde 3 milyon varil petrol üretiliyor. 21’inci asırda Kerkük kimin elinde olursa o kazanmış olacaktır” dedi.

Çorum Türk Ocakları “Ocakbaşı Sohbetleri” kapsamında "Ortadoğu'da Gelişmeler Işığında Türkmenler" konulu konferans gerçekleştirdi.

Ocak binasında gerçekleşen programa Çorum Türk Ocakları Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar ve Türk Ocağı mensupları katıldı.

‘BU COĞRAFYA’DA BÜYÜK OYUN OYNANIYOR’

Programa konuşmacı olarak katılan Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, coğrafyada büyük bir oyun oynandığını belirterek, bu oyunun Irak’ta başladığını, Suriye’ye sıçradığını ve hala devam ettiğini söyledi.

‘AMAÇ 1 MİLYON VARİL PETROLÜ AKDENİZ’E AKITMA PROJESİDİR’

Kuzey Irak’ta günlük 1 milyon varil petrol üretildiğini de ifade eden Mahir Nakip, “Bu 1 milyon varilin 600 bin olmasını gerekiyor. Bunun da 250 binini Bağdat’a vermeleri gerekiyor. Fakat ne 600 bin üretiyorlar ne de Bağdat’a veriyorlar. Amerikan’ın desteğiyle bütün amaç bu 1 milyon varil petrolü Akdeniz’e akıtma projesidir” dedi.

‘COĞRAFYAYA HAKİM OLMANIN YOLU KORİDORA ENGEL OLMAKTIR’

Türkiye’nin PKK ile yurtiçinde mücadelesinde başarılı olduğunu fakat Irak ve Suriye’de tam olarak başarılı olmadığını savunan Nakip, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “PKK ve PYD gücünü birleştirmiştir. Ellerindeki silahların hepsi Amerikan silahıdır. Türkiye haklı bir mücadele veriyor bu bölgede. Bunu da bir kenara bırakarak aslında kader mücadelesi veriyor. Bu coğrafyaya hakim olmanın yolu bu koridora engel olmaktır.

‘KUZEY IRAK’TA YAPILAN TÜRKİYE’Yİ İSLAM ALEMİNDEN KOPARMA TEŞEBBÜSÜDÜR’

Irakla Türkiye’nin 11 milyar dolar ticaret hacmi var. Almanya’dan sonra en büyük ticaret hacmimizin olduğu ülke. Amaç sadece Kuzey Irak kürt petrollerinin Akdeniz’e akıtılması değil. Bugün Kuzey Irak’ta yapılan Türkiye’yi İslam aleminden koparma teşebbüsüdür. Savaşın boyutu siyasi, askeri boyuttan çok öte bir şey. Coğrafyaya yeniden şekil verme savaşıdır, yeniden oluşturma değiştirme mücadelesidir. Türkiye’nin atması gereken önemli, cesur adımlar olması lazım. Hiç hata yapmamız gerekiyor. Gündelik politikalarla değil, uzun vadeli politikalarla misyonu olan politikayla bunları yapması lazım.

‘KERKÜK BOŞU BOŞUNA SİMGE OLMAMIŞTIR’

Kerkük boşu boşuna simge olmamıştır. Kerkük boşuna Türklüğün kalelerinden birisi olmamıştır. Irak Türkmenlerinin nüfusu yaklaşık 2.5 milyon. Kerkük Irak Türklüğünün simgesi haline gelmiştir. Çünkü dünya petrollerinin yüzde 4’ünü üretiyor. Irak petrollerinin de yüzde 48’si Kerkük’te çıkar. Dünyada hiçbir petrol Kerkük petrolü kadar ucuza mal edilemiyor. Bir günde 3 milyon varil petrol üretiliyor. 21’inci asırda Kerkük kimin elinde olursa o kazanmış olacaktır. Kerkük, Ortadoğu’nun anahtarıdır.

‘TÜRKİYE IRAK TÜRKMENLERİ KONUSUNDA ÇOK DAHA PROAKTİF OLMALI’

Türkiye’nin Türkmenlerle ilgili daha proaktif olmalı. İran ne kadar Irak’ın içişlerine karışmışsa Türkiye’de o kadar karışabilirsin. İlla Türkmenler adına değil, bölge de barışı sağlama adına, bölgedeki denge kurma adına. Türkiye, Irak Türkmenleri konusunda sadece insani yardımla değil siyasi ve askeri olarak da müdahale edecek durumda olmalı.”

Program sonunda Çorum Türk Ocakları Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar konuşmacı Mahir Nakip’e plaket takdim etti.

Editör: Haber Merkezi