RECEP MEBET
Kış mevsimiyle birlikte yurt çapında olduğu gibi Çorum’da da hava sıcaklığı oldukça düştü. Soğuk hava hayatı olumsuz etkilerken, söz konusu etkilerden en büyüğünün cep yakan doğalgaz faturaları olduğu belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prestij Mühendislik sahibi Bekir Gül, “Kombinizi ekonomik bir şekilde kullanarak doğalgazda ciddi oranda tasarruf sağlayabilirsiniz” dedi.
“Doğalgaz, doğru kurulum ve doğru kullanım olduğu takdirde en güvenilir ve en ekonomik yakıttır” diyen Bekir Gül, verimli kombi kullanımı ve tasarruf yöntemleri konusunda tüketicilere tavsiyelerde bulundu. Gül, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

 

‘YETKİLİ FİRMALARDAN ŞAŞMAYIN’
“Çorum şehir merkezinde 14 yıldır doğalgaz kullanılmasına rağmen halen doğru bilinen birçok yanlış uygulama ve hatalı kullanıma rastlıyoruz. Bu durum hem konfor hem de ekonomik açıdan vatandaşlarımızı olumsuz etkiliyor. 
Doğalgazla yeni tanışacak vatandaşlarımızın, Çorumgaz'dan sertifikalı yetkili firmalara işlerini yaptırmaları hem yasal bir zorunluluk hem de faydalarına olacaktır. Doğalgaz kullanmaya devam eden vatandaşlarımızın da tesisat ve kombi bakım-onarım işlerini yetkili servislere yaptırmaları yararlarınadır. Doğalgaz, doğru kurulum ve doğru kullanım olduğu takdirde en güvenilir ve en ekonomik yakıttır.
Prestij Mühendislik olarak uzman ve tecrübeli ekibimizle, ticari faaliyetlerimizin yanında sosyal sorumluluk bilinciyle ücretsiz ısı danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. Böylece, Çorum halkının doğalgazı en verimli, en konforlu ve en ekonomik şekilde kullanabilmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ücretsiz olarak keşif, montaj ve danışmanlık yapıyoruz. 
Birçok vatandaşımız, bireysel ısıtmada en çok tercih edilen kombilerin çok yakmasından muzdarip olmuş durumdadır. Kombiler, konvansiyonel ve yoğuşmalı olarak ikiye ayrılır. Konvansiyonel kombiler yüzde 90 verimle çalışırken, yoğuşmalı kombiler yüzde 103 ile yüzde 109 verimle çalışmaktadır. Yoğuşmalı kombi teknolojisiyle, her yanma esnasında oluşan baca gazı buharının içindeki enerjinin sisteme kazandırılmasıyla yüzde 20'ye kadar tasarruf sağlanabilmektedir. Ülkemizde ERP yasası kapsamında 20 Nisan 2018 tarihinden itibaren konvansiyonel (yoğuşmasız) kombilerin üretimi durduruldu. Bu tarihten itibaren zorunlu olarak yoğuşmalı kombi alınması ve tasarruf sağlanması kanun ile yükümlülük haline gelmiştir. Halen yoğuşma teknolojisine sahip kombileri tanımayan vatandaşlarımızın olduğunu görüyoruz. Bu yüzden ulaşabildiğimiz her yerde halkımızı bu konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz.

 

‘ODA TERMOSTATI (KUMANDASI) KULLANIN’
Artan ve cep yakan doğalgaz faturalarına bir nebze de olsa çare olması ve konfor açısından, bayisi olduğumuz Buderus ve Remaha marka kombi alımlarında hediye olarak verdiğimiz yüzde 20 civarında tasarruf sağlayan oda kumandalarının kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Oda termostatı olarak da bilinen ürünlerimiz her marka ve modele göre farklı özellik ve çeşitlilik göstermektedir. Bu termostatlar sayesinde kombinin çalışma süreleri kısalmakta, cihaz verimi artmaktadır. Ayrıca her odanın konfor sıcaklığının farklı derecelerde ayarlanabilmesi ve homojen bir ısı dağılımı için oda termostatı kullanılması ekstra bir tasarruf sağlayacaktır.
Çorum’da doğalgaz ile çalışan cihazlar 14 yıldır kullanıldığından artık ekonomik ömürlerini tamamladıkladılar ve kombi değişimleri başladı. Eski ve bakımsız kombiler hem çok yakmakta hem de performansı düşmektedir. 2018 yılında, ‘Eski kombinizi sabit bir bedelle alıyoruz, yerine kendi parasını ödeyen yoğuşmalı kombi veriyoruz!’ sloganıyla başlattığımız değişim ve dönüşüm kampanyasını 365 gün ve her dönem devam ettireceğiz.

 

TASARRUF İÇİN PÜF NOKTALARI
Verimli kombi kullanımı ve doğalgazda tasarruf için püf noktalarını sıralayacak olursak:
- Kombi alırken en uygun cihazı seçmek için önce evinize keşif yaptırın. Toplam ısıtma alanı ve petek ölçüleri belirlenmeden alınan kombi, her yanma esnasında ihtiyaç fazlası enerji üreterek fazla yakıt harcar.
- Kombi cihazının elektrik enerjisi hiçbir zaman kesilmemelidir ki emniyet sistemleri ve sensörleri aktif çalışabilsin.
- Yoğuşmalı bir kombi ve modülasyonlu bir oda termostatı ile yüzde 40 civarı tasarruf sağlanabilir.
- Petek vanalarına reglaj (kademe) ayarı yapılmalı ve termostatik vana kullanılmalı.
- Kombiyi uzun süre kapalı tutmak tasarruf sağlamayacağı gibi ilave maliyet getirir. Bunun yerine kombiyi düşük derecelerde ve sabit ısılarda tutmak hem tasarruf hem de konfor sağlar. Petek vanalarını kapatmak yerine, reglaj ayarı yaparak petek ısı dereceleri ile tüm odalarda eşit sürede ısınma sağlanabilir.


- Binalara yalıtım yaptırmak yüzde 30 civarı tasarruf imkanı sunar.
- Pencere kenarları ve kapı eşikleri izole edilerek ısı kaybı engellenebilir. Tüm bu işlemlerin yapılması, hem halkımıza hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlar. 
Ekonomik kombi kullanımı ve doğalgazda tasarruf konusunda detaylı bilgi almak, tesisat ve ısıtma sistemleri hususunda uzman desteği almak isteyen herkesi Fatih Caddesi İmam Hatip Lisesi Camii karşısı numara 23/A’da hizmet veren Prestij Mühendislik Premium Store mağazamıza bekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi