FATİH BATTAR

Geçtiğimiz yıl Güney Kore Büyükelçisi’nin Çorum’a yaptığı ziyaretin ardından Çorum Belediye Meclisi’nde alınan kararla kardeş şehir olarak belirlenen Gimhae heyeti dün Çorum’a geldi.

Çorum ziyareti kapsamında ilk olarak Belediye Başkanı Zeki Gül’ü ziyaret eden heyet Mehter Marşı ile karşılandı.

Ziyaret kapsamında bir konuşma yapan Gimhae Belediye Başkanı Heo Seong-gon, Çorum’da olmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Güney Kore ile Türkiye’nin kardeş ülkeler olduğunu belirten Seong-gon, farklı kültürlere sahip iki şehrin bu ziyaretlerle birbirlerini daha iyi tanıyacaklarını söyledi. Gimhae’nin Gaya İmparatorluğu ile Çorum’un Hitit İmparatorluğu arasında bir köprü kurmayı amaçladıklarını kaydeden Seong-gon, kardeş şehir anlaşması ile Çorum’u daha yakından tanıma fırsatı bulacaklarını söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Zeki Gül de Türkiye ile Güney Kore’nin kardeş ülkeler olduğunu belirterek; “İki ülkenin yaklaşık 70 yıllık bir dostluğu var. İki ülke arasındaki ilişkiler, 1949 tarihinde ülkemizin Kore Cumhuriyeti’ni bağımsız bir devlet olarak tanımasıyla başladı.   1950 yılında da 3 yıl süren Kore Savaşı başladı.   Bildiğiniz üzere Türkiye, Kore Devletinin ve halkının bağımsızlığı için Kore’ye asker gönderdi. Türkiye ve Kore arasında, dünyaya örnek olan dostluğun temelleri bundan yaklaşık 70 yıl önce atılmış oldu.” dedi

Ziyaret hatıra fotoğraf çekimi ile sona erdi. Ardından Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda Çorum-Gimhae Değişim ve İşbirliği anlaşması imzalandı. Heyet Çorum ziyareti kapsamında Kore savaşı gazilerini ziyaret etti. Heyet ardından, Boğazkale ve Alacahöyük’e geçerek tarihi ve turistik yerleri görme fırsatı buldu.