Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Mustafa Gül, Köy Enstitülerinin 79. kuruluş yıldönümünü kutladı.
Türkiye nüfusunun yüzde 80'inin köyde yaşadığı, ülke nüfusunun büyük bölümünün okuma yazma bilmediği bir dönemde, 'Eğitim üretim içindedir' şiarını ilke edinerek kurulan Köy Enstitüleri’nin, üretime ve kalkınmaya yönelik öğrenimi temel alan önemli ve tarihsel bir deneyim olduğunu söyleyen Mustafa Gül, “Köy Enstitüleri kırsal yörede toplumsal, ekonomik ve kültürel kalkınmayı sağlamak; bu alanda ilgili gerekli insan gücünü yetiştirmek için kurulan temel eğitim kurumları olmuş, öğretmen yetiştirme sistemine yaptığı somut katkılar, aradan 79 yıl geçmiş olmasına rağmen unutulmamıştır. 
Bugünün siyasi iktidarı tarafından hedef haline getirilen ve eğitim biliminin temeli olan karma eğitim sistemine dayanan Köy Enstitülerinde okutulan derslerin yüzde 50'si kültür, yüzde 25'i tarım ve yüzde 25'i de teknik derslerden oluşmuştur. Köy enstitüsünü bitiren bir öğretmen sadece bir ilkokul öğretmeni olmamış, aynı zamanda ziraatçilik, sağlıkçılık, duvarcılık, demircilik, terzilik, balıkçılık, arıcılık, bağcılık ve marangozluk konularında uygulamalı olarak öğrendiklerini öğrencilerine aktarmıştır.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllardaki düzenlemelerine bakınca Köy Enstitülerinin eksikliğinin günümüzde daha yakından hissedildiğini vurgulayan Gül, “Köy Enstitülerinin kapatılması, Türkiye'nin çağdaş, laik ve bilimsel değerlerle buluşması ve aydınlanma sürecinin ciddi anlamda kesintiye uğramasına neden olmuştur.” dedi.
Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümünde 'Büyük Öğretmen Buluşmaları' gerçekleştireceklerini de sözlerine ekleyen Gül, şunları söyledi: “Eğitim Sen olarak, 'Öğretmen Dünyayı Değiştirir' kampanyamız çerçevesinde Encümen-i Muallimin'den, TÖS'ten, TÖB DER'den EĞİTİM SEN'e uzanan mücadele sürecimizde, mesleğimize ve geleceğimize yönelik müdahalelere karşı bu yıl, Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümünde 'Büyük Öğretmen Buluşmaları' gerçekleştiriyoruz. Büyük öğretmen buluşmalarının ilk bölümünü 27 Nisan 2019 tarihinde eş zamanlı olarak Osmaniye Düziçi, Kırklareli Kepirtepe, Diyarbakır Dicle ve Aydın Ortaklar'da gerçekleştirilecektir.
79. yılını kutladığımız Köy Enstitüleri'nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıktığımızı ifade ediyor, Köy Enstitülerinde olduğu gibi, toplumcu eğitim felsefesinin tüm eğitim kurumlarında uygulanması için mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi