FATİH BATTAR

İl Özel İdaresi’nin kırsalda yaptığı çevre temizliği ile ilgili meclis üyelerine bilgi veren Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ünal Cevizci, haftanın 5 günü köylerde çöplerin toplandığını söyledi.

İl genelinde dağıtılan 9001 konteynırda biriken evsel atıkları 18 araçla İlçelerde belirlenen yerlere, merkezde ise köylerden alınarak Karapürçek köyündeki düzenli depolama sahasına taşındığını belirten Cevizci; “Köylerdeki 127.581 nüfus, yaz aylarında % 50-60’dan fazla, Kurban ve Ramazan bayramlarında ise % 100 den fazla artmaktadır. İdaremizce köylerin çöplerin toplanması mesai günleri içerisinde sabah erken saatlerde başlayıp akşam 17:00 kadar devam etmektedir. Hafta sonuna kalmaması için azami özen gösterilmektedir. Köylerdeki evsel atıkların alınması için haftalık program yapılmış olup, çöplerin alınması 5 güne dağıtıldığından her köy program dahilinde haftanın hangi günün çöplerinin alındığını bilinmektedir. Araçlar arıza vermediği sürece program yerli yerinde uygulanmaktadır. Ancak araçlar arıza verdiğinde programda ister istemez aksaklıklar oluşmaktadır. Bu aksaklıkların giderilmesi için 2 adet yedek çöp aracı olması halinde merkezde ve ilçelerde arızalanan aracın yerine yedek araçlar görevlendirildiğinde, hiçbir problem olmadan her köy evsel atığının alınacağı günü bilecek ve şikayetlerin bitmesi sağlanacaktır.” dedi

İlçelerin köylerine ait çöplerin vahşi çöp depolama alanlarında biriktiğini aktaran Cevizci; “En kısa sürede transfer sürecinin başlaması için Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne ait iki adet çekicinin bu hizmette kullanılmak üzere Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne verilmesine ve ilk etapta iki adet semi treyler alınmasına karar verilmiştir. Bu sayede İlçelere ait tüm köylerin evsel atıkları da Merkez Karapürçek köyündeki düzenli depolama sahasına taşınarak daha temiz bir çevreye kavuşulacaktır. Güzel İlimiz, yanan ve kötü koku yayan vahşi depolama sahalarından kurtarılacaktır. Ayrıca İşkur elemanlarınca ile türbe ve fidanlık alanları, piknik yerleri, gölet yerleri çevresi ve yol güzergahlarında Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 162 kez çevre temizliği yapılmıştır. Farkındalık oluşturmak amacı ile İl Genel Meclisi Üyeleri Sungurlu İlçesi Hacılarhanı köyünde çevre temizliği yapacaktır.” ifadelerini kullandı.