EROL TAŞKAN
Kamerun'dan gelerek Hitit Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Fakültesi'nde eğitim gören Marcel Mfouapon Ngamli, kendi buluşu olan otomatik ayakkabı boyama makinası ile üç ayrı ülkeden teklif aldı. İtalya'dan bir ayakkabı firması, Fransa'dan Peugeot Fabrikası Tasarım Bölümü'nden ülke oturumu ve iş daveti alan Marcel, son olarak da Kanada'da bir üniversiteden oturum ve eğitim daveti aldı. 


Makine Mühendisliği Fakültesi'nde henüz birinci sınıf öğrencisi olmasına rağmen, teknik anlamda başarılı çalışmalara ve özgün fikirlere sahip olan Marcel Mfouapon Ngamli, tüm teklifleri tereddüt etmeksizin geri çevirdi.


"Ben Türkiye'yi, Çorum'u ve Hitit Üniversitesi'ni çok seviyorum. Mesele imkan meselesi değil, sevmek meselesidir. Allah nasip ederse, ben hayallerime Çorumla birlikte ulaşmak istiyorum. Tabi ki yapılan teklifler gurur veriyor, bana azim katıyor ancak benim için Çorum'un çok özel bir yeri var dedi. 
İtalya’dan projesini satması için oldukça yüklü bir teklif alan Marcel, ayrıca İtalya’ya fabrikada çalışma teklifi almış. Öte yandan Fransa’dan gelen teklif, projesini otomobiller için uyarlama çalışmasını birlikte yapmak şeklinde olurken, Kanada’da bir üniversiteden gelen teklifte te ortaklık ve eğitim şartı konmuş. Başka bir ülkede yaşamak ve çalışmak teklifi nedeniyle üç teklifi de geri çevirdiğini anlatan Marcel, hayaline Çorum’da kavuşmayı hedeflemiş. 
Projesinin tamamlanma aşamasında olduğunu, henüz patentli bir çalışma olmadığı için projenin ayrıntılarından pek fazla bahsetmediğini aktaran Marcel, "İnternet üzerindeki bazı teknik platformlarda, genel anlamda projemi tanıtıp tepki ve yorumları öğrenmek istiyorum. Bu platformları takip eden çok büyük firmalar ve üniversiteler var. Teklifler bu yolla yapıldı. Onların birinci şartı benim kendi ülkelerine gitmem, eğitim ve çalışma hayatına orada devam etmem şeklinde cereyan ediyor. Ben bu konuda kararlıyım. Ne hayalim varsa, onu Hitit Üniversitesi'nde alacağım eğitimle birlikte Çorum'da yapmak istiyorum." dedi.


Çok geniş imkanlara sahip olmamasına rağmen, projesinin hayata geçmesi için tüm şartlarını zorlayıp hedefine ulaşmak istediğini anlatan Marcel, otomatik ayakkabı boyama makinasının yanı sıra farklı tasarım projeleri üzerinde de çalıştığını anlatırken, Çorumlular'dan gördüğü desteği çok özel iadelerle anlatıyor. 


"Öncelikle Sayın Rektörümüz çok yakından ilgileniyor. Kendisinin desteğinden her zaman güç aldım. Fakat ben henüz birinci sınıf öğrencisi olduğum ve bu projenin ticari yönü de olması nedeniyle sağlanacak destekler yönetmelik ve kurallar zorunluluğu taşıyor. Bu nedenle çoğu konuda kendi işimi, kendim çözmem gerekir diyerek adımlar atıyorum. Bunun benim için en kıymetli olanı, Aşağı Sanayi'de hurdacılardan malzeme bulmaya gittiğimde yaşadığım olaydır." diyen Marcel, yaşadıklarını şöyle ifade etti, "Bir kaç sokak dolaştım ancak hurdacıların yerini bulamadım. Alternatif Toyota Servisi'ne gittim, amacım sadece hurdacıları nerede bulacağımı öğrenmekti. Fakat firmanın sahibi Murat Sezikli, benim hurdacıyı ne için aradığımı sordu. O sırada çay ikram etti ve ben de çalışmamdan bahsettim. Ömrüm boyunca unutamayacağım bir şey oldu. Kendisi bana, "Sen binlerce kilometre öteden gelip, burada eğitim için ve bir şeyler yapmak için çaba sarfedeceksin. Biz seni hurdacıya göndereceğiz. Bu bizim ev sahipliğimize yakışmaz." diyerek, bana hurdacıyı tarif etmek yerine otomobiliyle beni Küçük Sanayi Sitesi'ne götürdü. Bir malzemeciden ne lazımsa alabilirsin benim hediyem olacak deyip, benim istediğim malzemelerimi sipariş etti. Bence dünyanın hiç bir yerinde böyle duyarlı ve samimi bir yaklaşım bulamazsınız. Zaten Çorum'u seviyorum ama o vakit Çorum'u ve Çorumlular'ı daha çok sevdim. Ayrıca Küçük Sanayi Sitesi'nde CEOS Makina Sahibi değerli ağabeyim Nesim Şen var, atölyesinde her türlü katkıyı veriyor. Yani diyeceğim o ki, ben Çorum'da çok mutluyum."

Genç yaşına ve eğitiminin henüz başında olmasına rağmen, teknik kabiliyeti, tasarımdaki becerisi ve azimli çalışmasıyla dikkat çeken Marcel, "Bence önemli olan fikir sahibi olmak, onu hayata taşıyacak teknik bilgileri bilmektir. İmkan sonradan gelir ve nasip işidir. Allah imkan verir nasip ederse, sizi hayalinize kavuşturur ve başarılı kılar. En önemlisi bu süreçte vazgeçmemektir." dedi. Kendisine katkı sağlayan isimlere özel olarak teşekkür eden Marcel, "Ben Çorum'da bu işleri yapıyorsam, Çorum'a, Çorumlu'ya ve üniversiteme başarı borcum var demektir." dedi. 


Üstelik tüm bu çalışmalarını en kıt imkanlarla da olsa sürdüren Afrikalı genç, çalışma ofisine dönüştürdüğü odasında hayalleri için ter dökmeye devam ediyor. Hali hazırdaki bilgisayarı, kullandığı programları kaldırmıyor olmasa da, "Vazgeçmek yok" diyen bu azimli delikanlı, adım adım da olsa hayal ettiği hedefine yürümeye devam ediyor.