Eğitim-Bir-Sen Çorum Şubesi, Genişletilmiş İl Divan Toplantısını Turgut Özal Konferans Salonunda gerçekleştirdi.

Toplantıya, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen İl Başkanı Ahmet Saatcı, Şube Yönetim Kurulu üyeleri,  ilçe temsilcileri, okul müdürleri, müdür yardımcıları, işyeri temsilcileri ve üyeler katıldı.

Yapılan açıklamaya göre, toplantının açış konuşmasında Şube Başkanı Tekin Çınar, Eğitim-Bir-Sen'in Türkiye'nin en büyük emek hareketi olduğunu, Çorum'da bu sivil insiyatifi en iyi şekilde temsil etmek hedefiyle yola çıktıklarını ayrıca sendika olarak emeğin ve ekmeğin değerini yükseltmenin mücadelesini vereceklerini söyledi.

‘EĞİTİM BİR SEN, YENİ ÇAĞLAR AÇACAK ARAYIŞIN KAPISI’

Memur-Sen İl Temsilcisi Ahmet Saatcı’nın da söz aldığı program, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa'nın eğitim ve eğitimciye yönelik gündemle ilgili konuşmalarıyla devam etti.

Sendikal çalışmalara ve eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kolukısa, Mehmet Akif İnan ve arkadaşlarının 1992'de diktiği fidanın çınara dönüştüğünü belirterek, "Biz de yeni fidanlar dikiyor, bizden sonraki nesillerin istifadesine sunuyoruz. Eğitim-Bir-Sen, çağı aşan bakışın, çağı kurtaracak duruşun, yeni çağlar açacak arayışın kapısıdır. İçimize, işimize ve dışımıza yolculuğumuz; ülkemize, milletimize, eğitim çalışanlarına, kamu görevlilerine, mazluma, mağdura, masuma ve yetime hizmet çabamız artarak devam edecektir" şeklinde konuştu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmasını teklif ettiklerini ve bunun öğretmene destek kanunu olmasını istediklerini kaydeden Kolukısa, şöyle konuştu: "Biz Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmene destek kanunu olarak tanımlamasını sağlayacak bir içerikle yürürlüğe girmesini istiyoruz. Kanun ancak bu şekilde haklı talepleri ve beklentileri karşılayabilir. Bunun için de eğitim paydaşlarının katkısına ve katılımına fırsat verilmeli, görüş ve önerileri göz ardı edilmemelidir."

‘MAAŞLARI DÜŞÜREN DÜŞÜK MATRAH UYGULAMASINA SON VERİLMELİ’

Kamu görevlilerinin gelir vergisi yükünün azaltılması, vergiye esas matrahların artırılması çağrısında bulunan Kolukısa, "Enflasyon oranının altında yeniden değerleme oranı belirleme kurnazlığından vazgeçilmeli, kamu görevlilerinin maaşlarını düşüren düşük matrah uygulamasına ya son verilmeli ya da kamu görevlilerinin gelir vergisi matrahı yüzde 15'te sabitlenmelidir" diye konuştu.

‘MEVCUT YÖNETİCİLER MAĞDUR EDİLEMEMELİ’

Kariyer ve liyakat sisteminin hakkıyla uygulanması gerektiğini vurgulayan Kolukısa, "Eğitim Yönetiminde Liyakat ve Kariyer Sistemi" raporunda da dile getirdikleri gibi, hak edenin görev almasını, hakkını verenin görevde kalmasını sağlayacak bir liyakat ve kariyer sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Okul yöneticiliğinin münhasır kadro ve profesyonel bir görev olarak tasarlanmasını önemsediklerini dile getiren Kolukısa, "Mevcut okul yöneticileri, kadro ve profesyonel tanımlamayla öncelikle ilişkilendirilmelidir. Liyakatini kaybedenlerin görevden alınmasını ve bu liyakati edinemeyenlere görev verilmemesini ehliyet sisteminin gereği olarak görüyoruz. Çünkü genelde Türkiye'nin özelde eğitim sisteminin liyakat konusunda yaşanan sorunları kaldıracak gücü kalmamıştır" diye konuştu.

‘ÖĞRETMEN AÇIĞI SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ, KADROLU İSTİHDAMDIR’

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının birçok sorunu beraberinde getirdiğini, sorunlarla boğuşan, ailesiyle buluşamayan öğretmenlerden başarı beklemenin hayal olduğunun altını çizen Kolukısa, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eğitim; yöneticisi, öğretmeni, şefi, hizmetlisi, memuru, şoförü ile bir bütündür. Bir proje, alınan bir karar uygulamaya konulurken, bu bütünlük göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle, hedef, iş barışını ve iç huzuru bozan sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması ve sadece kadrolu öğretmen istihdamı olmalıdır. Mevcut uygulamaya devam edilmesi, eğitim açısında zaman, öğretmen açısından motivasyon kaybıdır.

Eğitim sistemindeki sorunlu alanlardan biri de ücretli öğretmenliktir. Hem misyon hem de vizyon; ücretli öğretmenlik değil, öğretmenlere hak ettiği ücretin ödenmesi ve kadrolu istihdamın esas alınmasıdır. Öğretmen adayının bu kadar çok olduğu Türkiye'de ücretli öğretmenliğin devam ettirilmesi doğru bir yaklaşım değildir.”

İl Divan Toplantısı, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa’nın, sendika üyelerinin soru ve sorunlarıyla ilgili değerlendirmesiyle sona erdi. 

Editör: Haber Merkezi