RECEP MEBET

Çorum’da merkezi ısıtma sistemi kurulumu konusunda bazı yasadışı uygulamaların yapıldığı öne sürüldü.

Yasa gereği, toplam ısıtma alanı 2 bin metrekareyi geçen binalarda ‘merkezi ısıtma’ sistemi kurulmasının zorunlu olduğunu hatırlatan uzmanlar, “Çorum’da bazı binalarda göstermelik olarak kurulan merkezi ısıtma sistemleri, ruhsat alındıktan sonra sökülerek satılıyor” iddiasında bulundular.

Öte yandan inşaatlarda kullanılan merkezi sistem kazanları ve ekipmanlarının kiralama yöntemiyle dahi geçici süreliğine temin edilebildiğini iddia eden uzmanlar, yetkililere seslenerek bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını istediler.


‘EKONOMİK KAYBA NEDEN OLUYOR’
Merkezi sistem yerine bireysel kombi kullanımının dikkat çektiği bu binalarda, apartman sakinlerinin ortak kararıyla yapılan uygulamaya resmiyet kazandırıldığını belirten uzmanlar, aldatmacaya dayalı dönüşümün yasalara aykırı olduğunu dile getirdiler.

Kullanıcıların merkezi sistem yerine bireysel ısıtmaya geçişinin hem konfor hem de ekonomik açıdan zarara neden olduğuna işaret eden uzmanlar, “Gereğinden fazla enerji tüketimi yüzünden ülke ekonomisi de kayba uğruyor” uyarısında bulundular.

Merkezi ısıtma sistemlerinin tercih edilmeyişinde, ısınma ihtiyacı ve kullanım alışkanlıklarının yanı sıra faturalandırma ve ödeme problemlerinin de yattığına değinen uzmanlar, yaşanan kargaşanın doğru bilgilendirme ile ortadan kaldırılabileceğini ifade ettiler.