Bebek sahibi olmak isteyen ailelerin yeni umudu ‘mikroçip yöntemiyle aşılama’ Özel Elitpark Hastanesi’nde uygulanmaya başladı.

Konuya ilişkin ortak açıklama yapan Özel Elitpark Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erhan Mutluer, Op. Dr. Mustafa Uzun, Op. Dr. Dilek Kalkan Yalçın ve Op. Dr. Fatma Emrali, şunları kaydettiler: “Günümüzde kısırlık sorunlarının yüzde 50’sinde erkek faktörü mevcuttur. Sperm sayı ve hareketliliğindeki yetersizlik ya da sorunlar kendiliğinden gebelik şansını oldukça düşürmektedir. Ancak son yıllarda geliştirilen ve oldukça umut vaad eden mikroçipli aşılama tedavisi, birçok anne ve baba adayının bu arzularını gerçekleştirmesine yardım etmiştir. Mikroçip yöntemi, Harvard’da bir Türk bilim adamı tarafından geliştirilmiştir. Türkiye’de de gitgide yaygınlaşan bu yöntem, Çorum Özel Elitpark Hastanesi’nde de kullanılmaya başlanmıştır.

Mikroçip yönteminin uygulanması ile beraber, gebelik oranlarında oldukça etkin bir artış görülmüştür. Mikro akışkan çip teknolojisi ile spermler arasından DNA yapısı en ideal olan spermleri seçmek mümkündür. Bu sayede de daha iyi embriyolar oluşturulabilmekte ve oldukça başarılı neticeler elde edilmektedir. Teknolojinin henüz yeni yeni yaygınlık kazanması sebebi ile her merkezde kullanım alanına sahip değildir. Fakat tüp bebek gelişimlerinden ve yeniliklerinin den geri kalmayan merkezlerde ve hastanemizde de bu yöntem uygulanmaya başlamıştır. Mikroçip yöntemi ile sağlıklı spermlerin diğerlerinden ayırt edilmesi sağlanır. Sperm çipleri mikro kanalcıklardan meydana gelir. Mikro kanallar da iyi kalitedeki spermlerin seçimine yardım eder. Bu yöntem ile sağlıklı olmayan, DNA'sı ufak da olsa hasar görmüş her sperm bir bölümde toplanır. Diğer bölümde ise, kaliteli ve hasarsız olan sağlıklı spermler mikro kanallardan geçer ve orada toplanır. Dolayısı ile sağlıklı spermlerden oluşturulan embriyolarla daha yüksek gebelik sonuçları elde edilmiş olur.

Mikroçip uygulamasının en büyük avantajı erkek kısırlığı söz konusu ise, erkek adayının sperm sayısının az olması durumunda, çiftlerdeki hamilelik elde etme oranını arttırmayı, ayrıca sebebi açıklanmayan infertilite olgularında mikrocip ile aşılama metodu ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Anne ve baba olmak isteyen adayların bu hayallerine kavuşma şansı artar.”

Editör: Haber Merkezi