Çorum Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ölçü ve ölçü aleti kullanıcılarının, muayene başvurularını il müdürlüğü yerine TSE’ye yaptırmalarını istedi.

Su Dışındaki Sıvılar İçin Ölçme Sistemleri ile Bazı Ölçü ve Tartı Aletlerinin Muayene Yönetmeliği ile; akaryakıt ve LPG sayaçları, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ölçme sistemleri, akaryakıt hacim ölçek kapları, motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, hassas kütle ölçüleri, 5 kg'dan yukarı kütle ölçüleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları, maksimum kapasitesi 2000 kg üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri, aks kantarlarının, periyodik, stok ve ilk muayene işlemleri için 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’nün yetkilendirildiği, bu tarihten itibaren bahse konu ölçü aletlerine ilişkin muayene başvurularının Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yerine TSE’ye yapılması gerektiği belirtildi.

Açıklamanın devamında; “Bu çerçevede, TSE tarafından söz konusu ölçü aletlerine ilişkin başvurular https://basvuruportal.tse.org.tr adresli Başvuru Portalı üzerinden elektronik ortamda alınacak olup muayene ücretleri ise başvuru esnasında kredi kartından veya havale yoluyla tahsil edilecektir. Dolayısıyla, bahse konu yönetmelik ve getirdiği değişikliklerin herhangi bir aksaklığa yol açmadan uygulanmasını teminen belirtilen ölçü aletleri için 2020 yılında başvuru yapacak kullanıcıların özellikle aşağıda belirtilen hususlarda dikkat etmesi gerekmektedir. Bahse konu ölçü aletlerinin periyodik, stok ve ilk muayene başvurularının TSE’ye elektronik ortamda yapılması.
Özellikle akaryakıt ve Lpg sayaçlarında periyodik muayene başvurusu yerine gereksiz yere ilk muayene başvurusu yapılmaması. İl müdürlüğümüze bahse konu ölçü aletlerinin periyodik, stok ve ilk muayenesi için herhangi bir başvuru yapılmaması. Mezkur yönetmelik hükümlerine göre 01/01/2020 tarihinden itibaren sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ölçme sistemleri ile motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazların periyodik muayenesi yapılacağından bu cihazlardan 01/01/2019 tarihinden önce piyasaya arz edilmiş olanlar için 2020 yılı Şubat ayı sonuna kadar TSE’ye başvuru yapılması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.     (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi